Ezek lettek Debrecen Város Borai

Gasztro Helyi hírek

Debrecen Város Bora címet most először – a díj növekvő presztízsét is mutatva – egy teljes borsorban (hét tételben) ítélték oda a Hotel Lyciumban 2019. december 16-án megrendezett borbírálaton. A tizennyolc tagú grémium 8 borvidék 82 borát kóstolta meg és választotta ki Debrecen Város Bora cím nyerteseit. Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a zsűri elnöke a bírálatot követően elmondta, hogy Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora zsűrizése. A szakember kiemelte, hogy most először egy teljes borsor kiválasztása volt a cél, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig bezárólag. Ez az új koncepció nem csak a Debrecen Város Bora cím növekvő presztízsét jelzi, hanem a borok fogyasztását is segíti, mert így – a borszerető közönségen keresztül az éttermeken át a külföldi delegációkig bezárólag – mindenki megtalálja a kedvére való bort.

Debrecen Város Bora – borkóstolóval egybekötött – sajtótájékoztatóján, amelyet 2020. január 14-én az Ikon Debrecen Étteremben tartottak, a szervezők ismertették az idei cím birtokosait és bemutatták egy nemzetközi pályázat eredményeként Debrecen Város Bora borszelekció új arculatát és díszdobozait.

Az idei Debrecen Város Bora cím nyertes borai:

Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház

Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok

Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, VinArt Pincészet

Desszert: Intuition No1. Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet

Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok

A sajtótájékoztatón részt vett és felszólalt Papp László, Debrecen polgármestere, Gődény Gábor, a VisitDebrecen ügyvezetője, Kovács Pál borszakíró, a Borászok Barátja cím birtokosa (2019),
Szőke Mátyás borász, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet, Mátrai borvidék (Év Bortermelője 2017), Koch Csaba borász, Koch Borászat, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék (Év Bortermelője 2019) , Mészáros Péter borász, Mészáros Borház (Év Bortermelője 2016), Takler András borász, Takler Borbirtok, Szekszárdi borvidék (Év Bortermelője 2004), Gincsai Tamás, főborász, Holdvölgy, Tokaji borvidék, Kósa László, kereskedelmi vezető, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaji borvidék és Thür Ádám, az Ikon Étterem séfje.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.