Lesózták a megállókat Debrecenben, vigyázzunk, hova lépünk!

Helyi hírek

Sóval küzd a csúszóssá vált úttestek ellen az A.K.S.D munkáját megöröklő Bazár Parking 2000. kft. Debrecenben. A sószórás nem környezetbarát módszer, a 2009. január 1-én hatályba lépett az a kormányrendelet értelmében a lakosság számára tilos a só használata: “belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti”.  A közutak kezelőire nem vonatkozik a tiltás.

Fejre állt autók, karambolok – iszonyúan csúsznak a hajdú-bihari utak!

A sózás veszélyei

A só káros a természetre, a növényekre, főleg, ha a sós havat, latyakot a járda szélére toljuk, egyenesen a fák tövébe, vagy a füves sávra. Sózás következtében az utak, aszfaltfelületek is károsodnak, az olvadék a repedésekbe szivárog, ahol a következő fagyáskor szétrepeszti azokat, valamint a közművek csöveinek sem tesz jót a sós hólé. Emellett a só kimarja a cipőnket, tönkreteszi a nadrágszárunkat, pusztítja az autógumikat, és a sétáltatott házi kedvencek tappancsai is megsínylik.

Mit lehetne használni a só helyett?

Lehetséges alternatíva a vinasz, mely egy, a cukorgyártás során keletkező melléktermék. Hátránya, hogy roppant kellemetlen szagú, ezért csak külterületi, nem lakott övezetekben szokták alkalmazni. Jó megoldás a faforgács kihelyezése, melynek semmilyen mellékhatása nincsen, viszont drága. Hasonlóan jól működik a homok kiszórása, ám hatásfoka nem éri el a sóét.

Zeolitos kőzúzalékot is lehet használni, ez nem kártékony, és nem is kifejezetten drága, viszont körülményes a beszerzése. Sikeresnek mondható az útkáli is, ez egy keverék, mely tartalmaz kloridokat, ásványi zúzalékot és sót. Hatásfoka jó, a benne lévő, a sóhoz képeset kevesebb káros anyag pedig lassan, fokozatosan oldódik ki, így a sónál mindenképp jobb választás. Fatüzelésű kályha, kandalló hamuját is lehet járdára szórni.

Használható még a magyar fejlesztésű Transheat szóróanyag, mely mentes a só kellemetlen hatásaitól, és azzal szemben egészen -28 Celsiusig hatékony. Ára magasabb, mint a sóé vagy a többi szóróanyagé, azonban adott területre a sónál jóval kisebb mennyiség is elegendő belőle.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.