Különös visszaeső a debreceni nagy értékű lopási ügy egyik vádlottja

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat az ellen a két férfi ellen, akik az esti órákban behatoltak egy autóbontóba és onnan nagy mennyiségű alkatrészt vittek el.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetésének időpontjában munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, a megélhetésük érdekében közösen elhatározták, hogy betörnek egy autóbontó telephelyre és onnan különböző autóalkatrészeket visznek el és azok értékesítéséből szereznek pénzt.

A két férfi személygépkocsival ment el 2019. január 15-én 20 óra körüli időben a Debrecen szélén található autóbontóhoz.

A telephely kapuján lévő lakatot egy ott talált kővel az egyik vádlott leverte, majd mindketten bementek az udvarra és onnan nagy mennyiségű autókábel-köteget, több katalizátort, akkumulátort és hengerfejet vettek magukhoz. A lopott dolgokat a közelben parkoló autójukba pakolták, majd a lakásukra mentek.

A vádlottak a lopással több, mint fél millió forint kárt okoztak a sértettnek, amelyből 2 katalizátor, 2 akkumulátor, 2 gépkocsifűtő radiátor és 1 db kábelköteg lefoglalásával és a sértettnek történő kiadásával 144.000 Ft megtérült.

A jelenleg más ügyben letartóztatásban lévő vádlottak ellen, akik közül egyikük a bűncselekményt különös visszaesőként valósította meg, a Debreceni Járási Ügyészség nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A vádiratban a különös visszaeső vádlott vonatkozásában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés, míg társa esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a sértett által az eljárás során előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlottak a bűncselekmény elkövetését beismerik és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.