Halász János, Fidesz

Duplájára emelik Áder János fizetését, Halász János így magyarázza a lépést

Helyi hírek

Áder János havi bruttó másfél milliós fizetését közel 3 millióra forintra emelné a kormány egy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által benyújtott törvényjavaslat alapján.

Ezzel a köztársasági elnök havi jövedelme jelenlegi 1 507 350 forintról majdnem a duplájára, 2 millió 937 ezer forintra nő. Valószínűleg a kormánytöbbség meg is szavazza, így nyugodtan használhatunk kijelentő módot.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője, Debrecen korábbi alpolgármestere szombati sajtótájékoztatóján igyekezett megmagyarázni, miért szükséges duplájára emelni Áder János fizetését.

Többek között arra hivatkozott, hogy

az államfő fizetése tíz éve nem emelkedett.

Halász János közölte: a Fidesz támogatja a köztársasági elnök illetményének emelésére vonatkozó javaslatot, mert az államfő a legfőbb közjogi méltóság, ezért helyes, ha más közjogi méltóság – Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének – illetményéhez kapcsolják a fizetését.

Halász szerint azért is helyes lépés az emelés, mert több olyan országgyűlési képviselő is van, akinek magasabb a fizetése, mint a köztársasági elnöké.

A fő probléma tehát az a Fidesz szerint, hogy Kövér Lászlóhoz képest keveset keres Áder. A köztársasági elnök Kövér 2 millió 670 ezer forintos fizetésének 1,1-szeresét kapná meg a jövőben, ami körülbelül 2 millió 937 ezer forint.

A “lepukkant” Berettyóújfaluban varrták alulfizetett munkások Meghan hercegné kabátját