Papp László

Debrecen polgármestere nem ijedt meg nagyváradi kollégájától – Papp László reagált az együttműködési ajánlatra

Helyi hírek

Hétfőn vetette fel Nagyvárad polgármestere, hogy együttműködést kell kialakítani a nagyváradi és a debreceni repülőtér között. Ilie Bolojan közleményében azt írta, együttműködést kell kialakítani a nagyváradi és a debreceni repülőtér között. A román polgármester szerint a Kolozsvár-Debrecen-Temesvár háromszögben, a debrecenitől alig hatvan kilométerre fekvő nagyváradi repülőtérnek két elméleti lehetősége van a túlélésre:

vagy versengeni kezd a debreceni repülőtérrel, aminek minden bizonnyal mindkét repülőtér a vesztese lenne, vagy szövetségre lép vele.

Ilie Bolojan úgy vélte: párbeszédet kell kezdeni a debreceni polgármesteri hivatallal és a debreceni repülőtér illetékeseivel az együttműködés lehetőségéről. Szerinte a két légikikötő szövetsége azt jelentené, hogy bizonyos járatok Debrecenből, mások Nagyváradról induljanak, és

ne legyenek olyan célállomások, amelyek felé Nagyváradról is, Debrecenből is járat indul.

Békejobbot nyújtott Debrecennek reptér-rivalizálási ügyben a nagyváradi polgármester

Papp László, Debrecen polgármestere az alábbi közleménnyel reagált Bolojan felvetésére:

Az elmúlt hetek nagyváradi repülőtérrel kapcsolatos sajtóhírei arra utalnak, hogy a váradi repülőtér ügye az ottani politikai küzdelmek középpontjába került. Nem tartom sem udvariasnak, sem szerencsésnek, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőteret ebbe a politikai küzdelembe kívánják belerángatni. A leghatározottabban visszautasítunk minden olyan próbálkozást, amely erre tesz kísérletet és egyben hangsúlyozzuk, hogy a két repülőtér üzemeltetője között semmilyen tárgyalás nincs folyamatban. 

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér az elmúlt 7 év alatt a régió meghatározó és egyben 2019-re, a legnagyobb forgalmú regionális repülőterévé fejlődött. Az idáig vezető utat a saját stratégiánknak megfelelően jártuk végig, abban egyedül Magyarország Kormánya volt Debrecen segítségére. 

Az elmúlt 5 évben minden olyan eredményt, amelynek nemzetközi relevanciája van, legyen szó gazdaságról vagy akár légi-közlekedésről versenyben ért el Debrecen. Tehát, ha valaki azt üzeni, hogy működjünk együtt, mert különben versenyre kényszerülünk, attól nem ijedünk meg. Ha nem tűnt volna fel, akkor most is verseny van és az elmúlt években is az volt a debreceni és a nagyváradi repülőtér között. 

A régió gazdasági súlypontja Debrecenben van és méginkább itt lesz a következő évek folyamatainak köszönhetően. Ez jelentős hatással bír a régió életére, többek között a légiközlekedésre. Ahol kialakul egy régió gazdasági központja, ott lesz a közlekedési, logisztikai központja is. A kivívott pozíciókból nem engedünk, ez nem képezi tárgyalás alapját! 

Mindemellett – mint ahogy eddig is – Debrecen kifejezetten törekszik a Nagyváraddal való kiegyensúlyozott és a kölcsönös érdekek tiszteletben tartása melletti kapcsolatok fejlesztésére. 

Papp László Debrecen polgármestere