Válaszolt az önkormányzat a Jánosi utcai gyalogátkelő ügyében

Helyi hírek

Olvasónk a minap azt írta, az elmúlt két évben többször fordult a a nyilvánossághoz a Jánosi utca úttestének “minősíthetetlen állapota” miatt. Úgy látja, hogy a Jánosi utcai óvoda és általános iskola gyermekei, szülők, hozzátartozók a tanév alatt állandó életveszélynek vannak kitéve, mivel nincs az utcán gyalogátkelő.

Az önkormányzat válaszában azt közölte, “a Csapókerti Általános Iskola és a Mesekert óvoda Jánosi utcai tagintézménye megközelítését két gyalogátkelő is segíti a Jánosi utca – Mátyás király utca – Süveg utca kereszteződésében.”

A cikk írója olyan szögből próbálta lefotózni a csomópontot, hogy az ne legyen rajta a képen, de attól még a valóságban a két átkelő ott van. Ráadásul a Mátyás király utca gyalogátkelőnél korszerű, sárga villogós figyelmeztető rendszert is telepítettünk, hogy minél biztonságosabban tudjanak átkelni ott a szülők és a gyermekek.

Ha busszal érkeznek a családok az iskolához vagy az óvodához, onnan is biztonságosan eljutnak az intézményekbe, mert az egyik irányból (a Sámsoni út felől) az iskola oldalában áll meg a busz, a másik irányból (Kuruc utca felől) pedig az élelmiszerbolt mellett van megálló, ahonnan a már említett két gyalogátkelőn keresztül lehet megközelíteni az intézményeket.

Az autóval érkezőknek a Jánosi utcán parkoló öblök állnak rendelkezésükre, hogy járműveikből biztonságosan ki tudjanak szállni a gyermekeik. A biztonságos közlekedés érdekében a Jánosi utcán 30 kilométer/órás forgalomkorlátozás van érvényben, valamint a járművezetők figyelmét táblák hívják fel a gyalogosforgalomra.

A Jánosi utca ezen szakaszán évek óta nem volt közlekedési baleset a gyalogos közlekedés miatt. 

2019 tavaszán vezetői döntés született arról, hogy ebben az évben megterveztetjük, a következő évben pedig megépítjük a gyalogátkelőt a Jánosi utcai ágon is. A szűk, de az iskola, az orvosi rendelő miatt nagyon forgalmas Jánosi utca burkolatának felújítása pedig része a 2020-as felújítási programnak

– olvasható a közleményben.