Több mint 600 ezer magyar szenved a fogorvoshiánytól, Hajdú-Biharban még nincs nagy gond

Helyi hírek

Hivatalosan 243 fogorvosi praxis betöltetlen tartósan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ június 1-jei adatai szerint, a lakosság több mint 6 százalékát sújtja a fogorvoshiány – írja a 24.hu.A legjobban Hajdú-Bihar és Baranya megye áll egy-egy hiányzó fogorvossal, a legsötétebb képet pedig a Bács-Kiskun megyei adatok mutatják, ott 26 praxis üres. Majd a jóval kisebb lélekszámú Nógrád következik 22 betöltetlen praxissal.

Világgazdaság cikke szerint a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására 12 és 20 millió forint közötti összeg nyerhető el, amit a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetében fizetnek ki. Annál nagyobb támogatást nyújt az egészségbiztosító, minél régebben áll betöltetlenül a praxis.

A praxispályázat csak tűzoltás, az alapproblémát, a praxisok finanszírozását még mindig nem rendezték. Míg egy praxispályázaton résztvevő milliókhoz jut, azok, akik évek óta tisztességesen végzik a munkájukat, semmit sem kapnak

– mondta Nagy Ákos. Márpedig ha nem rendezik az alapellátó orvosok finanszírozását, egyre többen fogják maguk mögött hagyni praxisukat és választják inkább a magánszférát.