Énekesmadarak megmentéséért kampányol a debreceni állatkert

Helyi hírek

Az ország legnagyobb állatkerti díszpinty állománya Debrecenben él. Ausztrália trópusi madárvilágának képviselőit az állatkert Trópusi házának röpdéjében hét magevő egzóta madárfaj – Gould amandina, nyársfarkú amandina, kákapinty, zebrapinty, rácsosszárnyú asztrild, kanári, sirályka – 63 egyede képviseli.

A debreceni állatkert most a Madarak és fák napja alkalmából a a délkelet-ázsiai énekesmadarak megmentésére szeretné felhívni a figyelmet.

A madártartásnak évszázados hagyománya van a Szunda-régióban, mely közel 850 madárfaj otthona, egy biodiverzitási forrópont. Jelenleg Indonéziában él a világon az egyik legtöbb, Ázsiában pedig a legtöbb kihalással fenyegetett madárfaj. A tollas énekesekkel gyakran rendeznek énekversenyeket, a legszebb hangúak nagy összegekért cserélnek gazdát. Tulajdonosaik státuszszimbólumként tekintenek rájuk és úgy tartják, hogy a fogságban született madarak nem énekelnek olyan szépen, mint a vadonból befogottak, így ezeket a fajokat csak elvétve tenyésztik fogságban. A fenntarthatatlan mértékű kereskedelmük többnyire illegálisan történik.

Mára már az egykor nagy kiterjedésű területen élő és közönségesnek számító fehérhátú sámarigó vagy a sárgafejű bülbül egyedszáma is a töredékére esett vissza. A Bali-seregély, a jávai kitta és sok más fajnak már csak néhány éve maradt a teljes kipusztulástól, de az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) és más nemzetközi természetvédő szervezetek közös kampányt indtottak a dél-kelet ázsiai erdők madárvilágának rohamos léptékű fogyakozásának megállítására, Silent Forest – Néma erdő néven. A 2019 év végéig tartó kampány célja, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét a jelenlegi állapot fenntarthatatlanságára és anyagi alapot teremtsen a helyszíni fajmegőrzési tevékenységhez.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott ma a Debreceni Állatkert, ahol előadásokkal hívják fel az állatkerti közösség és a nagyközönség figyelmét a nemes kezdeményezésre. Míg a zoopedagógia foglalkozások keretében az ellátogató iskolás és óvodás csoportok játékos formában sajátíthatják el a kampány legfontosabb tudnivalóit és a hazai madárvádelem alapjait is.

Az állatkert Pálmaházában kialakított bemutatóban a látogatók mostantól nemcsak a mai napon szabadon engedett és vidáman daloló rizspintyekkel találkozhatnak, hanem egy délkelet-ázsiai madárpiacot idéző világba is belecseppenhetnek. A rizspinty a legelső fogságban szaporított díszpintyféle, de mára eredeti őshazájában, Balin és Jáván egyre ritkábbá vált, mivel ezek a szigetek Indonézia legsűrűbben lakott részei és a rizsvetésekben végzett károkozása miatt intenzíven irtják. Emiatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

A kampányhoz kapcsolódva az állatkert egy, a látogatók számára megvásárolható emlékérmét is kibocsátott, melynek megvásárlásával az érdeklődők a hat legrosszabb helyzetben lévő faj természetes élőhelyének védelmét szolgáló ex-situ fajvédelmi programját is támogatják.

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft