Újabb komoly európai szervezet választotta tagjává Debrecent

Helyi hírek Ország

A csaknem 150 nagyvárost tömörítő EUROCITIES tagjává választották Debrecent a szervezet Edinburgh-ben tartott tanácskozásán 2018. november 30-án. Az európai nagyvárosok együttműködési hálózata a tagvárosok érdekeit képviseli az Európai Unióban.

Szeptemberben döntött a debreceni közgyűlés arról, hogy a város páláyázik  az EUROCITIES tagságra. A csaknem 150 várost tömörítő hálózat azzal a céllal alakult, hogy európai kérdésekben képviselje tagjainak érdekeit az uniós döntéshozásban. A szervezet teljes jogú tagjai a 250 ezer főnél népesebb városok lehetnek, csak kivételes esetben vesznek fel ennél kisebb településeket.

– Debrecen gazdasági és városfejlesztési sikereit ismerte el az EUROCITIES azzal, hogy annak ellenére vették fel teljes jogú tagnak, hogy még nem érjük el a 250 ezres lakosságszámot – mondta Barcsa Lajos alpolgármester, aki a várost képviselte a szervezet edinburgh-i konferenciáján.

Így Debrecen mostantól olyan nagyvárosokkal került szövetségbe, mint Madrid, Párizs, Berlin, Eindhoven vagy a portugál Braga.

A hálózat konferenciáján Debrecen mellett Veronát és Nottingham-et is tagjai közé választotta az EUROCITIES.