A Kossuth Laktanyában is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról

Helyi hírek Kultúra

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth Laktanyájában is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról. Ez alkalomból egy kiállítás nyílt a Bocskai-könyvtárban, melyet Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az alakulat parancsnoka nyitott meg.

A Budai Ágnes és Kiss Éva munkáiból válogatott Színek, hangulatok, ritmusok című kiállítását megnyitó beszédében Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok megköszönte a művészeknek, hogy a magyar kultúra napja ilyen rendhagyó módon ünnepelheti meg az alakulat. „A kultúra sokkal több és sokkal többet jelent, minthogy egyszerűen csak a Himnusz megalkotásáról megemlékezzünk, idézzünk a nagy művészeinktől. Óriási köszönet illeti a művészeinket, hogy rendelkezésünkre bocsátották az alkotásaikat. Szeretném megemlíteni még, hogy a Kultúra Napján a Stefánia Palotában, ahol többek között mindkét karnagyunk (Pál István és Kovács István őrnagyok – a szerk.) elismerő szavakat kapott és elismeréseket vehetett át. Mindez azt mutatja, hogy a dandár állománya nem csak a missziókban, a határ mentén, a kiképzéseken, hanem a kultúra területén is tud maradandót alkotni.”

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni szervezetének tizedik szekciójaként tavaly év elején alakult meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alkotóiból a Mednyánszky-kör. Többek között nekik is köszönhető, hogy a most nyílt kiállítás alkotói elindulhattak a művészet útján.

A Színek, hangulatok, ritmusok című kiállítás február végéig megtekinthető a Bocskai-dandár Könyvtárának rendezvénytermében.

Szöveg: Madura János őrmester

Fotó: Szalka Miklós őrvezető