’Elsősegély vagy-vagy’: életmentésből nincs közepes!

Helyi hírek

Döntő, hogy baleset vagy rosszullét helyszínén van-e olyan elsősegélynyújtó, aki pontosan és magabiztosan végzi feladatát. Ehhez sok gyakorlásra van szükség, ezért fejleszti eszközeit a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsgaközpontja.

Egy esély van, ha sérültön vagy eszméletlen betegen kell segíteni: akkor és ott határozottan, pontosan, jól kell elsősegélyt nyújtani. A helyzet helyes felismerésén, majd az ellátás minden apró mozdulatán a beteg élete múlhat, vagy az, hogy ne érje további állapotromlás a mentő megérkezéséig.

Az elsősegélynyújtás oktatásának gyakorlatorientáltnak kell lennie – ezt vallják a szervezők és szakemberek a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Vizsgaközpontjában. Természetesen a legfrissebb és legmagasabb szintű elméleti ismeretek átadásán alapul a gyakorlat, de az elmélet önmagában kevés. Egyrészt pontosan kell tudni az eljárások – az újraélesztés, a sebkötözés, a félrenyelt idegentest-eltávolítás – minden apró fogását. Másrészt nem szabad az elsősegélynyújtónak megijedni vagy elbizonytalanodni a vér, illetve a baleset láttán. Előbbihez a gyakorlással, utóbbihoz műsebek készítésével, baleseti szimulációk szervezésével készítik fel az érdeklődőket, a tanfolyamok résztvevőit a Vöröskeresztnél. A szemléltető eszközökkel tartott bemutatókon, majd a gyakorlással könnyen rögzülnek a megfelelő mozdulatok.

Új eszközök alkalmazható elsősegélytudásért

Míg az elmélet oktatásának „eszközei” viszonylag időtállóak, a gyakorlati felszerelések, berendezések elhasználódnak. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének ezért folyamatosan karban kell tartania eszközparkját. Civil szervezetként ez nagy kihívás. A közelmúltban azonban – a Magyar Vöröskereszt 2017-es Társadalmi Elsősegély-nyújtó Alaprész pályázat ’A’ komponensének köszönhetően – pályázott és nyert a megyei Vöröskereszt. Az újraélesztés megtanítására egy korszerű Ambu-fantommal (Resusci Anne First Aid Torso típusúval) gyarapodott a kelléktár. Az oktatási központ defibrillátorához elektródát és Ambu-fantomaihoz cserélhető arcrészt vásárolt a szervezet – ezzel az elhasználódott alkatrészek megújultak.

Torzóból teljes alak

A vöröskeresztes szervezők itt nem álltak meg, szándékuk – megteremteni a lehetőségét annak –, hogy a most megvásárolt „Ambu Torsót” végtagokkal kiegészítsék, és egy teljes alakos Ambu-fantomot használhassanak. A bemutatókon a gyerekek furcsállva kérdezik, miért nincs keze, lába a babának? Ha teljes alakos lesz a fantom, akkor sokkal élethűbb lesz, így talán bátrabban vállalkoznak az újraélesztés kipróbálására a kicsik is.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete Oktatási és Vizsgaközpontja a Magyar Vöröskereszt TEA-A-6/2017-es pályázatának támogatásának köszönhetően fejlesztette eszközeit.