Debrecenben átadott tűzoltóautót posztolt Facebookra Orbán Viktor

Helyi hírek

Csütörtökön még csak találgattuk, miért osztott meg facebookos oldalán egy tűzoltóautós képest a miniszterelnök. 

Az MTI közleménye választ adott a kérdésre.

Felújított tűzoltóautót adományozott a Magyar Tűzoltó Szövetség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együttműködve a székelyföldi, Hargita megyei Homoródalmás községnek, a magyar kormány és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök ilyen módon is tenni kíván a határon túli magyarokért – mondta Bakondi György csütörtökön az MTI-nek.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felidézte, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség, a kormány és a határon túli magyar tűzoltószövetségek, -szervezetek közötti együttműködés keretében korábban már több eszközt adtak határon túli magyarlakta településeknek. Elmondása szerint a Hargita megyei Homoródalmáson 1300 magyar él, ám biztonságukat veszélyezteti, hogy a legközelebbi tűzoltóság 40 kilométerre, 40-60 percre van. A településnek vannak kiképzett tűzoltói, tűzoltó egyesülete, továbbá tűzoltószertára is, így már csak a jármű hiányzott – jegyezte meg, hozzátéve: a település Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérte, aki azonnal intézkedett, így kerülhetett sor a csütörtöki átadásra.

Bakondi György kiemelte: a kormány politikája középpontjában a magyar emberek biztonsága áll, legyen szó terrorizmusról, illegális migrációról vagy éppen katasztrófahelyzetek megelőzéséről. Ennek érdekében a kormány Magyarországon és a határon túli magyarok körében is nagyon komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt hét évben – tette hozzá.
Emellett a kabinet nagy hangsúlyt fektet a civil szervezetek, így a polgárőrség, tűzoltó egyesületek, önkéntes speciális mentők és karitatív szervezetek támogatására. Példaként említette, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatása 2010-hez képest mostanra az ötszörösére nőtt, aminek következtében “robbanásszerű fejlődésen ment keresztül ezek technikai felszereltsége” – hangsúlyozta.

Mindemellett a kormány nagyon nagy gondot fordít a nemzeti egységre, a határon túli magyarok biztonságát célzó támogatására – fűzte hozzá.
A Steyr típusú tűzoltóautót felújítva, teljes felszereltséggel adták át a község polgármesterének, Tikosi Lászlónak csütörtökön, Debrecenben.