Orosz János részletes tájékoztatót tartott a hajszúszoboszlóiaknak

Helyi hírek

Lakossági fóruma keretében november 9-én Orosz János önkormányzati képviselő beszámolt az 5. számú választókörzetben végzett elmúlt 2 évi munkájáról. Többek között szó esett a szováti úti vasúti felüljáró építéséről, valamint számos felmerülő problémáról. A fórumon biztonságiak is ügyeltek a rendre.

A Hajdúföld Agrárgazdaság Kft. szováti úti tárgyalótermében tartott lakossági fórumra több mint 20 lakó érkezett. Részt vett rajta Marosi György Csongor, önkormányzati képviselő is, aki nem szólt hozzá egyik felmerült témához sem. A fórumon két biztonsági ember is ügyelt a rendre az esetlegesen megjelenő deviáns alakokkal szemben.

A képviselő segítségére voltak a lakossági fórumon az önkormányzat részéről: Kunkliné Dede Erika, egészségügyi, szociális irodavezető-helyettes, valamint Szilágyiné Pál Gyöngyi, városfejlesztési irodavezető-helyettes is.

Első körben a 2015-ös munkálatokról beszélt a képviselő, amikor 500 millió forintos beruházás keretében csináltatták meg a Hathy János utcát, a Kör utcát és Kör zugot, az Ipartelep utcát és a Galgócz sort. Több utcában készült járdafelújítás is közel 9 millió forint értékben, de továbbiak is tervbe vannak véve, illetve a megfelelő vízelvezetés is napirenden van.

A játszótér kialakítása is sorra került, ahol a meglévő libikóka és hinta mellé több eszközt is felszereltek: csúszdát, mászó várat, hintákat a gyerekeknek, később pedig egy kézilabda pályával és egy 187 m-es műanyag futópályával egészítették ki, mely a képviselő elmondása szerint a megyében kevés helyen található. Van egy harmadik része is a tervnek, mely egy kondi park kiépítésében valósulna meg a játszó – és sportrész közé.

Nagy kihívást jelentett a soproni temető felszámolása, még nincsen végleges terv a terület további felhasználására, de az biztos, hogy egyfajta „csendes tevékenységre” szeretnék használni, vagyis pihenőparkot létesítenének, esetleg napelem parkkal telepítenék be, mely a város egy részének szolgáltatná az áramszükségletét. Jelenleg azonban a telek rendben tartása zajlik, tavasszal várhatóan a füvesítése is megtörténik.

Orosz János elmondta, hogy közel 600 ezer forint értékben történt fásítás a körzetben. A képviselő szerint bár a lakosok egy része nem ért egyet a fásítással, mégis ezek tisztítják a levegőt és szépítik a területet is. Elmondása szerint ezt az idén is folytatni fogják, a jelenleg tervben lévő faültetéseket még az idén megvalósítják.

A képviselő tervei között van még a Hétvezér lakótelep autóbuszjárat indítása is, amely próba jelleggel hamarosan elindul.

A fiatalokat is támogatnák, a lakótelepen körülbelül 8-10 olyan telek található, melyet szociálisan rászorultaknak szeretnének adni lakásépítés céljából.

Szó esett továbbá szemétszállításról. Mint mondta, bizonytalan a helyzet, így nem tudják jövőre mennyibe fog kerülni a díja, mert ez nem az önkormányzaton múlik. A második negyedéves számlákat most kezdik kiküldeni, amely minden tulajdonost feljogosít arra, hogy továbbra is kirakja a hulladékszállító edényt. A képviselő elmondta, hogy van lehetőség az időseknek és egyedül élőknek 80 literes, illetve 60 literes kukát váltani, utóbbihoz egyszer kiváltott jegyzői nyilatkozat kell 3000 Ft összegért. Hozzátette, hogy a zöld hulladék elszállításának tervén dolgoznak, melyet akár komposztálásra is használhatnak.

A hozzászólók közül, valaki felvetette, hogy munkahely teremtési beruházásról hallott, de a képviselő szerint telephelyet tudnak biztosítani vállalkozások számára, de az önkormányzat nem tudja a hatáskörébe tartozó munkahely-teremtést megvalósítani. Példaként említette erre többek közt a fürdő Tahiti Beach nevű projektjét, amely egyben munkahelyeket is teremt és segítségként a város nem kér bérleti díjat a fürdőtől, hanem fordítsa azt fejlesztésre.

Egy hozzászóló felvettette azt, hogy más városok mintájára Hajdúszoboszlón is bevezethetnék, hogy az időseknek különböző kedvezményt nyújtsanak, mint például ingyenes szemétszállítás, vagy ajándékcsomagot – mely rászorultsági alap nélkül mindenkinek járhatna, hisz Hajdúszoboszló rendelkezhet ehhez Hajdúszoboszló forrással – továbbá a fiataloknak nyújtsanak olyan lehetőségeket, jóléti dolgokat, melyek által megkönnyítik a jövőjüket.

Ha kíváncsi a részletes beszámolóra, a Szoboszló Sound tudósítását ITT olvashatja el.