Hepatitits C: még mindig veszélyes, de már gyógyítható

Helyi hírek

A WHO adatai szerint a világon mintegy 170 millió C Hepatitissel fertőzött ember élhet. Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint az átfertőzöttség aránya ma 0,7 százalék, ami mintegy hetvenezer Hepatitis C-s beteget jelent. Az 1990-es évek elején a fertőzöttek aránya a jelenlegi duplája volt, a véradók szűrését követően azonban, jelentősen javult a helyzet. A statisztikai becslés szerint a mintegy 70 ezres feltételezett betegpopulációból eddig  húszezret szűrtek ki, kezelést  12 ezren kaptak, gyógyultnak pedig, több mint hétezer ember tekinthető.

A „hiányzó“ ötvenezer beteget a szakemberek szerint elsősorban a vénásan és orron át drogot használók, az egészségügyi dolgozók, a börtönök és nevelőintézetek lakói között kell keresni, de potenciálisan veszélyeztetettnek tekinthetők1945-1965 között született  „Ratkó-gyerekek“ is.  Azok, akik életük során kaptak már transzfúziót, vérplazmát, vérkészítményt, például gammaglobulint, tetanuszt,vagy  RH-inkompatibilitás miatt szülés után anti-D injekciót, van tetoválásuk, illetve pearcingjük, szintén veszélyeztetettek lehetnek.

A C Hepatitis vírus által kiváltott fertőző májgyulladás még ma is gyógyíthatatlan betegségként él a köztudatban, a valóság azonban, szerencsére, nem ez. Már  tizenöt éve létezik  olyan terápia, amivel az esetek mintegy felénél végleges gyógyulást lehet elérni, tavaly pedig, azok a vírus szaporodásáért felelős enzimeket támadó gyógyszerek is elérhetővé váltak Magyaországon, amelyekkel a betegek 99 százalékát meg lehet gyógyítani.  A kérdés mostmár csak az, hogyan fognak az egészségügy látóterébe kerülni azok a az emberek, akik évek, évtizedek óta együtt élnek ezzel az alattomos –  májcirózis és májrák veszélyét magában hordozó – kórral, é snem is tudnak róla.

A betegségről, szövődményeiről, megelőzéséről, szűréséről és gyógyításáról Dr. Tornai Istán, a Debreceni Egyetem II. Számú belklinikájának májspecialistája tart felvilágosító előadást 2016. Október 25-én 18 órától az Újkerti Könyvtárban. / Jerikó u.17-19./ Az rendezvény nyilvános és ingyenes.