A debreceni repülőtéren nyitott kirendeltséget a légügyi hatóság

Gazdaság Helyi hírek

Budapesten kívüli első kirendeltségét nyitotta meg a debreceni nemzetközi repülőtéren a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala kedden – jelentette be Győri Gyula, az NKH elnöke a helyszínen, sajtótájékoztatón.

A debreceni repülőtér forgalma ma már indokolja, hogy a légügyi hatóság képviselője folyamatosan jelen legyen a légibázison, és a közvetlenül nyújtott felügyeleti tevékenységgel hozzájáruljon a repülés- és utasbiztonság növeléséhez – mondta az elnök, hozzátéve: ezentúl a hatósági szolgáltatások teljes spektrumával a Debrecenbe érkező és onnan felszálló utasok, a pilóták, a légitársaságok és a földi kiszolgáló szervezet szolgálatában állnak.

A közlekedési, és ezen belül a légügyi hatóság ugyanis szolgáltató jellegű szervezet, nem a büntetés, a “tetten érés” a célja, hanem az, hogy partnereikkel közösen alakítsák ki azt a szolgáltatási színvonalat, ami a repülés biztonságát szavatolja – magyarázta Győri Gyula.
“Ésszerűség, nemzeti érdek és jogszerűség” vezérli az NKH munkáját – jelezte, hozzátéve: légügyi területen eddig közel hatvan jogszabály változtatására tettek javaslatot, aminek 80-85 százaléka már megvalósult.

Győri Gyula bejelentése szerint a debreceni kirendeltségükön egy személlyel folyamatosan jelen lesz a hatóság, de a létszámot a feladatokhoz mérten alakítják.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett: 2011-ben az utasforgalom alig érte el a húszezret évente, idén már 170 ezer utas veszi igénybe a debreceni repülőtér szolgáltatásait, számuk pedig jövőre várhatóan megduplázódik.
Jelentős üzenetként értékelte, hogy egy országos hatáskörű szervezet vidéken elsőként Debrecenben nyit kirendeltséget, azon a repülőtéren, amely a város regionális vezető szerepét is erősíti.

Herdon István, a repülőteret működtető Xanga cégcsoport vezérigazgatója emlékeztetett rá: a Lufthansa légitársaság egy nappal korábban jelentette be, hogy áprilistól heti három alkalommal menetrendszerű járatot közlekedtet Debrecen és München között, a WizzAir légitársaság pedig London, Eindhoven és Milánó mellett december közepétől Brüsszelbe, Malmőbe és Párizsba is indít járatokat a debreceni repülőtérről.