Csak magyar dolgozókat rúgnak ki a Continental makói egységétől, az érintettek a sajtóból tudták meg a hírt

Gazdaság

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a német érdekeltségű Continental makói gyáregységéből, az autóalkatrészek gyártásával foglalkozó, nagyjából 1800 főt foglalkoztató ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től – értesült a Népszava.

A gyárvezetés nem tájékoztatta a szakszervezetet sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről – mondta el a lapnak Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára, ami nem törvényi kötelezettség, mert novemberben és decemberben – az információk szerint – 25-25 munkavállalót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszám leépítésnek.

Az elbocsátások okairól a gyár dolgozói kizárólag a sajtóból értesültek. Értetlenségüket fejezték ki, mert amennyiben igaz a termékeik iránti keresletvisszaesésre történő hivatkozás, akkor a jelek szerint a makói gyár esetében nem számolnak a kereslet későbbi növekedésének lehetőségével, holott az autóipari beszállítóknál megszokott jelenség ez a hullámzás.

Nem ismerik az elbocsátások szempontjait, ám feltűnőnek tartják,

hogy ismereteik szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég, és legtöbb esetben húsz évet is meghaladó munkaviszonnyal rendelkezőknek intenek búcsút.

A gyárban elterjedt a híre, hogy külföldi vendégmunkásokra cserélnék le a dolgozókat – most közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban, korábban szerbiai és ukrajnai munkások is voltak –, míg a szakszervezeti vezető azt mondta: a helyi gyárvezetésnek az a célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza az alkalmazottakat.

A Continental közleménye

Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az önök oldalán a Continental makói gyárával kapcsolatban a napokban megjelent cikk, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára, Hajdú Roland nyilatkozata nyomán számtalan szándékosan valótlan állítást, kontextusból kiragadott információt tartalmaz. Sajnálatos módon a Makói Gumiipari Szakszervezet rendszeresen támadja vállalatunkat hasonlóan rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal.

A hivatkozott cikkben elhangzottakra reagálva megtesszük a jogi lépéseket a szakszervezettel, jelen esetben Hajdu Roland titkárral szemben, továbbá lapuknak az alábbi nyilatkozatot tesszük. Szeretnénk kérni, hogy az objektív tájékoztatás érdekében a lentiek alapján módosítsák hivatkozott cikküket és azok címét, amennyiben úgy ítélik meg, hogy alábbi cáfolatunkkal nem összeegyeztethető. Együttműködésüket előre is köszönjük!

Összegzésként szeretnénk kiemelni, hogy felelős munkáltatóként arra törekszünk, hogy a külső üzleti környezet változásaira mindig a megfelelő választ adjuk. A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültünk. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melynek kapcsán a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, kollektív szerződésünknek megfelelően, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújtunk távozó munkatársainknak.

A cikkben hivatkozott általános tájékoztatást a megszokott digitális és személyes belső kommunikációs csatornáinkon tettük közzé, melyeknek valóban részei lehetnek bizonyos fizikai munkát végző csapatainknál a gyártócsarnokokban elhelyezett faliújságok, de semmiképpen sem csak erre a csatornára korlátozódott a tájékoztatás.

A sajtóhírekkel ellentétben már ebben a fázisban megosztottuk a létszámcsökkentés okát (ami a már említett rendelési állomány visszaesés), továbbá a létszámváltozásban személyesen érintett munkatársainkat HR osztályunk kollégái személyesen tájékoztatják.

Tájékoztatási kötelezettségünkkel kapcsolatban szeretnénk hangsúlyozni, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően értesítettük az Üzemi Tanácsot, ahol a Makói Gumiipari Szakszervezetnek is van megválasztott képviselője. Fontos kiemelni azonban, hogy a Makói Gumiipari Szakszervezet képviselője, Hajdu Roland az általunk szervezett Üzemi Tanács üléseken szándékosan nem képviselteti magát, ezzel saját döntéseként kizárva a szakszervezetet a hivatalos tájékoztatási láncból.

A létszámcsökkentésben érintettek meghatározásával kapcsolatban szeretnénk megjegyezni, hogy a kiválasztás teljesítmény, nem pedig nemzetiségi alapon történik. A folyamat során természetesen a külföldi kollégákat is vizsgáljuk, így nem megfelelő munkavégzés esetén ők is lehetnek az elbocsájtottak között.

A sajtóhírekkel ellentétben a létszámváltozásban érintett területen a negatív autóipari trendeknek köszönhetően sem jelenleg, sem a közeljövőben nincs tervben toborzási folyamat, így nem igazak a spekulációk a külföldi munkatársak felvételével kapcsolatban.

Ahogy azt korábbi nyilatkozatunkban is jeleztük, az elbocsátások többségében kölcsönzött munkavállalókat érintenek és a törvények szerint a kölcsönzött kollégák munkaviszonya maximum 5 év lehet. Ebből adódóan az az állítás sem igaz, hogy a távozó munkatársak többségében 20 évnél régebb óta dolgoznak nálunk.