Mennyibe kerül a jogosítvány az infláció árnyékéban?

Gazdaság

Vajon mennyibe kerülhet jogosítványt szerezni akkor, amikor nyár közepén az infláció mértéke nem kevesebb, mint 17.6% volt? Luxus-e manapság a jogsi, vagy akár egy átlagos családi költségvetésből is könnyedén kigazdálkodható a dolog? Mivel az autóvezetés, illetve vele együtt a jogosítványszerzés sokakat foglalkoztató kérdéskör, mindenképp szerettünk volna külön bejegyzést szentelni a kifejtésnek. Bár egyértelmű választ nehéz adni a címben feltett kérdésre, egy közelítő értéket meg tudunk határozni a kalkulációhoz. Lássuk tehát, milyen árban mozog manapság egy jogosítvány megszerzése a nulláról.

Mennyire „zsebbe nyúlós” tétel manapság a jogosítványszerzés?

Kétségkívül relatív, hogy kinek mi drága és mi nem. Sokan egyébként is befektetésként tekintenek a jogosítvány megszerzésére. Amely – infláció ide vagy oda – az évek alatt többszörösen visszahozza az árát. Ettől függetlenül az ember joggal szeretné tudni, „mennyi az annyi”.

Bár autósiskolánként eltérhet a díjszabás, 2023 őszén a következő nagyságrendben lehet kalkulálni Debrecenben:

  • KRESZ-tanfolyam díja: átlagosan 40 308 Ft;
  • KRESZ vizsga díja: 4.600 Ft;
  • Elsősegély tanfolyam díja: átlagosan 12 845 Ft;
  • Vezetési órák díja: átlagosan 9 279 Ft/óra (min. 30 gyakorlati óra kötelező);
  • Gyakorlati vizsga díja: 11 ezer Ft.

Összesen így átlagosan 347 123 Ft-ba kerül megszerezni egy jogosítványt, sikeres vizsgákkal és a kötelező 30 vezetési órával számolva. Ez a tavalyi árhoz képest több, mint 20%-os növekedést jelentett.

Mitől függ a jogosítványszerzés tényleges végösszege?

Egyenként megnézve az autósiskolák által kínált árakat, néhol igen nagy különbségekkel is találkozhatunk. Azonban ezeket is körültekintően érdemes kezelni – ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az elsőre olcsónak tűnő autósiskola a legvégén is olcsóbb lesz!

Egy debreceni autósiskola vezetője szerint a legjobban akkor járunk, ha nem a KRESZ-tanfolyam, hanem a vezetési órák ára alapján mérlegelünk.

Hasonlítsuk össze példaként az
“A” autósiskolát, ahol 30 000 Ft a KRESZ-tanfolyam és 8500 Ft egy vezetési óra, és
“B” autósiskolát, ahol 40 000 Ft a KRESZ-tanfolyam és 7500 Ft egy forgalmi óra díja!

(Az egyszerűség kedvéért a vizsgadíjakat ne vegyük figyelembe, hiszen ezek egységesek.)
A kötelező 30 vezetési órával számolva az “A” autósikolában 285 030 Ft-ra, a “B” autósiskolában 265 000 Ft-ra jön ki a tanfolyam költsége.

“Sőt – teszi hozzá a Neon Autósiskola tulajdonosa -, a sikeres forgalmi vizsgáig átlagosan 45 órából jutnak el a tanulók, ami további 15 000 Ft-ot jelent a “B” autósiskola javára.”

Éppen ezért azt tanácsolja, a KRESZ-tanfolyamdíj mellett mindenképp végezzünk egy kis fejszámolást, és nézzük meg, mennyire jön majd ki a forgalmi órák vége is.

Ráadásul a debreceni iskolában még erre is rátesznek egy lapáttal. A „jogosítvány a fiatalokra szabva” szlogennek megfelelően eleve pénztárcabarát konstrukciókat kínálnak. Ennek jegyében nem akármilyen nyereményjátékkal indítják az új tanévet!

Egy debreceni autósiskolánál GARANTÁLT meglepetés jár a jogsi mellé

Emellett pedig az iskolakezdés apropóján nyereményjátékot is indítanak! Ezen bárki részt vehet, aki szeptember 30-ig jelentkezik náluk KRESZ-tanfolyamra. Mondhatni nem babra megy a játék, elvégre

  • Apple Watch okosórát;
  • 6 havi páros Cinema City mozijegyet;
  • és egy 2024-es Campus Fesztivál-bérletet fognak nyerni a szerencsések.

Ami a vezetői engedély megszerzésének költségvonzatát illeti, érdemes befektetésként tekinteni a dologra. Ideális esetben egyszer kell rá beruházni, cserébe határtalan szabadsággal és az autóvezetés csodás élményével lehet gazdagabb az ember.

Bónusz, ha pluszban még értékes nyereményeket is be lehet zsebelni! Minden további részletért a Neon Autósiskola weboldalát érdemes felkeresni.