Mészáros Lőrinc Gülermak csoport V-Híd

Szijjártó összehozta egy török céggel Mészáros Lőrinc vasútépítő “vállalatát”

Gazdaság

A világ 15 legnagyobb közlekedési infrastruktúrával foglalkozó vállalatának egyike, a Gülermak csoport és Közép-Európa most már legsikeresebb vasútépítő cége, a V-Híd szövetségre lép egymással – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

Szijjártó Péter a bejegyzésben jelezte: Magyarország és Törökország gazdasági együttműködése folyamatosan és dinamikusan fejlődik, a kereskedelmi forgalom most már eléri a 4 milliárd dollárt (mintegy 1440 milliárd forint). A török vállalatok folyamatosan hajtanak végre beruházásokat Magyarországon, és a magyar cégek is megjelentek a török piacon – tette hozzá.

A Gülermak csoport és a V-Híd szövetségével új szintre lép az együttműködés – hangoztatta a tárcavezető. Ez ugyanis megteremti a lehetőséget arra, hogy a két vállalat közösen vegyen részt nagy vasútépítési munkálatokban, hiszen kettejük közös kapacitása a legnagyobb európai projektek végrehajtására is alkalmassá teszi őket.

Hosszú ideig csak külföldi cégek vitték a prímet a magyarországi vasútépítési piacon, de most végre elérkezett az a helyzet, hogy van egy “nemzeti bajnokunk”, a V-Híd, amely külföldön is nagy nemzetközi projekteket vihet sikerre – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzáfűzve, hogy ezt segíti az együttműködés.

A tárgyaláson részt vett a Gülermak csoporttól Kemal Güleryüz, az igazgatósági tanács elnöke, Mustafa Tuncer európai igazgató és Alper Uzman vezérigazgató, a V-Híd részéről pedig Mészáros Lőrinc tulajdonos, Sárváry István vezérigazgató és Vadkerti-Tóth Tihamér, a cégcsoport nemzetközi ügyek tanácsadója.