Infláció Magyarország uniós átlag

A magyarországi infláció majdnem HÁROMSZOR akkora, mint az EU átlaga

Gazdaság

Júliusban lassult az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett végleges adatai szerint.

Az MTI azt írja, éves összevetésben 5,3 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a fogyasztói árindex a júniusi 5,5 százalékról. Tavaly júliusban 8,9 százalék volt az infláció a régióban.

Az inflációt változatlanul az élelmiszerárak emelkedése fűti, de enyhébb mértékben, míg az energiaárak csökkenése visszafogja. Energiaárak nélkül júliusban 6,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 6,9 százalékos éves növekedés után. Energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek nélkül 5,5 százalékos volt a júliusi áremelkedés (maginfláció), ami megegyezett a júniusival.

Az energiaárak júliusban 6,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól és 0,2 százalékkal az előző havitól. Júniusban 5,6 százalék volt az éves csökkenés.

Orbán zseniálisat húzott: a “háborús” inflációt “szankciós” inflációra keresztelte át

Az élelmiszerek, alkoholos és dohánycikkek ára júliusban 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 0,1 százalékkal a júniusit. Júniusban 11,6 százalékos volt az éves áremelkedés. A fogyasztói árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek júliusban júniushoz képest, amikor még 0,3 százalékkal nőttek. Havi bázison a maginfláció is 0,1 százalékkal csökkent júliusban a júniusi 0,3 százalék emelkedést követően.

Az Eurostat kimutatása szerint az Európai Unió egészében 6,1 százalék volt az éves infláció a júniusi 6,4 százalék után. Egy éve júliusban 9,8 százalékot mértek.

Eddig az MTI híre. Na de mi látszik a grafikonjukon?

Hát bizony az, hogy a magyarországi “háborús-szankciós-gyurcsányos-LMBTQ-s” meg még ki tudja, ki miatt egekbe szökő infláció csaknem HÁROMSZOROSA az EU átlagának. Átlagról beszélünk, tehát ebbe beletartozunk mi is, és a nyugati tagállamoknál rosszabbul teljesítő közép-európai országok is.

A magyar kormány propagandájával (mások okozzák a bajt, jelen esetben természetesen elsőszámú ellenségünk, Brüsszel) ellentétben az infláció mértéke remekül jelzi az adott ország elhibázott gazdaságpolitikáját és a gazdaság sérülékenységét.