24,5 százalék volt az infláció decemberben, a Fidesz gyorsan rá is kente a “dollárbaloldalra”

Gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A DK-s Bodnár Zoltán pénteki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a fogyasztói árak növekedése már a koronavírus-járványt és a “területszerző orosz agressziót” megelőzően is két és félszerese volt az európai átlagnak, és “ilyen is maradt”, pedig a járvány és a háború gazdasági hatásai az összes uniós tagországot érintették.

Miközben a magyar infláció “változatlan ütemben száguld”, addig a többi uniós tagországban októberben, novemberben elkezdődött a fogyasztói árak csökkenése, ahogy csökken az infláció Amerikában és a világgazdaság egészében – mondta a politikus, aki szerint “közönséges hazugság”, hogy a magyar embereknek azért kell elszenvedniük a példátlan áremelkedést, mert azt a kormányon kívül álló, elháríthatatlan, külső körülmények okozzák.

Bodnár Zoltán arra is kitért, hogy a KSH mérése alapján 2021 decemberéhez viszonyítva az élelmiszerek ára közel 45 százalékkal emelkedett.

A Demokratikus Koalíció szerint “az orbáni infláció áll a történelmi élelmiszerár-drágulás mögött, amihez hasonló a Rákosi-rendszer óta nem volt Magyarországon”

– jelentette ki.

Fidesz: Brüsszel, dollárbaloldal

A magas inflációt és az áremelkedéseket azok a káros szankciók okozzák, amelyeket Brüsszel erőltet és a “dollárbaloldal” is vakon támogat az amerikai dollárokért cserébe.

Így kommentálta a nagyobbik kormánypárt Korózs Lajos (MSZP) és Bodnár Zoltán (DK) pénteki nyilatkozatait.

Korózs Lajos a nyugdíjemelés és a nyugdíjasinfláció közötti, több mint tíz százalékos a különbségre hívta fel a figyelmet, míg Bodnár Zoltán azt hangoztatta, hogy utoljára 1996-ban mértek ilyen magas inflációt Magyarországon.

A Fidesz rámutatott: a szankciós infláció ellen a magyar családokat és nyugdíjasokat védi a rezsicsökkentés, a szankciós inflációkövető nyugdíjemelés, a 13. havi nyugdíj és az árstopok.

A “dollárbaloldal” ezek egyikét sem támogatja, tőlük aztán a magyar családok simán fizethetnének tízszeres rezsiszámlát és újra elővennék a megszorításokat is – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.