Matolcsy György jegybankelnök

Matolcsy: “Bajban vagyunk, Magyarország válságközeli helyzetben van”

Gazdaság

Jókorát rúgott a magyar kormány gazdaságpolitikájába Matolcsy György jegybankelnök a Gazdasági Bizottság ülésén hétfő délelőtt.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szivárogtatott ki részleteket Matolcsy felszólalásából, íme:

„Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”, „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”, „jövőre 15-18% lesz az infláció”. Ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”.

Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert az 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Az MNB elnöke szerint „bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”, és „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül.” Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”, mondta Matolcsy, előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát.

Úgy számolnak a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni: „Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme.”