Nyíradonyban átadták a felújított és kibővített görögkatolikus óvodát

Földgázellátás: ismét kivételez az egyházakkal a kormány

Gazdaság

November-decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok, akiknek október 1-től nincs érvényes szerződésük – olvasható a Magyar Közlöny pénteki számában.

kedvezmény az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, vagyis a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire.

Az érintetteknek október 18-ig kell ezt kérniük egy nyilatkozattal, a mintaszerződést a 15-i, szombati munkanap végéig teszi közzé az illetékes gázkereskedő. Akinek sikerült időben beküldeni a nyilatkozatot, annál nem lehet felfüggeszteni a szolgáltatást földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt.

Hogy az átmeneti ellátás mennyibe kerül, az nem derül ki a közlönyből.

Megjelent egy másik érdekes rendelet is, ez a kormány jó szokásához híven különleges elbánásban részesíti az egyházakat. Mint írják, az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház –az egyházi törvény előírásától eltérően –

akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál.

Nem hagyják cserben a szerzetesek és apácák olyan rendházait sem, amelyekben nincsenek önálló lakások, ott a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget.

Fotó: Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája megáldja az új épületszárnnyal bővült a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda épületét és használóit Nyíradonyban 2022. augusztus 31-én. MTI/Balázs Attila

Óvodások előtt fürdőzött a “sikerben” Tasó László: átadák a felújított egyházi óvodát Nyíradonyban