Fellélegezhetnek a csokosok, megszüntette a kormány a durva büntetőkamatot

Gazdaság

5%-ban maximálja a csok feltételeinek (pl. gyermekvállalás) utólagos nem teljesítése esetén fizetendő késedelmi kamatot a friss Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet. Az október 1-jével hatályba lépő intézkedés a csokot már igénybe vett párokra is vonatkozik. 

A kedvezmény már meglévő gyermekekre is igénybe vehető, de sokan „megelőlegezett csok”-ként, vagyis előre vállalt gyermekek után veszik igénybe. Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, a legalább három gyermek után igényelhető 10 milliós csok esetében 10 év alatt kell teljesíteni a vállalást.

A Bank360 elemzése szerint ez a csok indulásakor nem jelentett nagy fenyegetést, mert az alapkamat egy százalék alatt volt. Mostanra azonban a jegybanki alapkamatot 13 százalékra emelték, így jobb esetben az aktuális személyi kölcsönök kamatát kellene fizetniük a kedvezményes hitelt felvevőknek.

Rosszabb esetben viszont ennek ötszörösén, azaz 65 százalékon, ami a portál elemzése szerint már bőven az uzsorakamatszint felett van.

További könnyítést jelenthet, hogy amennyiben egy házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással akarja teljesíteni a csok felvételénél, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra alkalmasságot megállapító határozatot bemutatni a hitelintézetnek. Ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik.