Hatósági áras tűzifa-akciót indít a kormány

Gazdaság

A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy 18 fok lesz az állami intézményekben.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a kormány magán kezdi a takarékoskodást, amely azonban nem érinti a kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket.

A miniszter értékelése szerint egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátási helyzet, és az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket – mondta. Gulyás azt kérte, az ésszerűség keretein belül mindenki bánjon óvatosan az árammal és a gázzal.

Hatósági áras tűzifa-akció

Jövő hét közepétől indul a hatósági áras tűzifa-akció, ez a a fűtésszezon kezdetéig biztosan kitart majd. Gulyás szerint ez jó lehetőség olyan helyeken, ahol a fafűtésre bármikor át- vagy vissza lehet állni.

Van bőven fa az erdőgazdaságoknál az elmúlt évekből, de ha szükség van, újabb kitermelésre is van lehetőség, hiány nem lesz. A lehetőség jövedelmi viszonyoktól függetlenül mindenkinek jár, aki akar fát venni.