Hogyan készítsünk kiemelkedő videót – YouTube algoritmusok

Gazdaság

A mai világban már számos hobbija lehet az embereknek. Vannak olyan tevékenységek viszont, amelyek túl nőhetnek a hobbi kategórián és akár kereseti lehetőségként is számolni lehet vele. Ilyen tevékenység lehet a sportfogadás, kaszinózás pl. a GGBet sportfogadó irodánál, az Esport tevékenység, vagy akár a YouTube tartalomgyártás is.

Készíthetünk videókat hobbi jelleggel, azonban, ha megszaporodik a nézettség, akkor akár kereseti tevékenységgé is válhat. Felmerül a kérdés, hogy hogyan is érdemes hozzákezdeni a tartalom gyártáshoz, és hogyan is lehet kiemelkedő videókat készíteni a YouTube oldalra. Ebben a cikkben körbejárjuk a videókészítés pontos lépéseit, megismerkedünk a YouTube algoritmusokkal, és a Clickbait jelentésével is.

A YouTube tartalomgyártás előnyei, lehetőségei

A YouTube az egyik legnagyobb világszintű videós platform, aminek több mint egymilliárd felhasználója van. A fiatalok körében pedig sokkal népszerűbb, mint bármilyen Tv csatorna. Ezen a platformon a felhasználók érdeklődési köre olyan szerteágazó, hogy szinte minden témában található tartalom. Így te is biztosan meg fogod találni a számodra megfelelő közönséget.

A YouTube egy marketing platformként működik, így a videók segítségével terebélyes követő bázist alakíthatsz ki magad köré. Miután már elegendő követővel rendelkezik egy tartalomgyártó utána több lehetősége is van arra, hogy pénzt is tudjon keresni. Egyrészt a leggyakoribb ilyen lehetőség a reklám, promóció. Lehet ezen kívül saját termékeket is értékesíteni akkor, ha elegendő követővel rendelkezel.

Másik opció, ha fizetős tagsági csoportokat hozol létre akár a YouTube oldalon belül, akár a követők más oldalakra történő átirányítással. Ha szeretnél ilyen tevékenységet végezni, de nem tudod, hogy hogyan kezdd el, akkor olvasd tovább a cikket, mert sok hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze a tartalom gyártással kapcsolatban.

Videókészítés lépésről lépésre

Nézzük meg lépésről lépésre, hogy hogyan is tudsz elindulni a videós tartalomgyártás világában. Először is tisztázni kell magadban azt a kérdést, hogy mivel kapcsolatban szeretnél videókat készíteni. A YouTube esetén alapjába véve három nagy kategóriát tudunk elkülöníteni, amik a következők: oktatás, aktivitás, tudatosság.

Készíts egy tervet, hogy mi a videó célja, kiknek készíted a videót, milyen felszerelést szeretnél használni stb. Az utóbbi elég fontos tényező, hogy megfelelő eszközök álljanak a rendelkezésedre és ehhez kapcsolódóan megfelelő helyszínt és körülményt tudj biztosítani a videók elkészítéséhez.

Fontos, hogy legyen kéznél minden szükséges felszerelés. Ehhez jobb, ha írsz egy listát, amin mindenképpen kell szerepelnie egy kamerának, mikrofonnak, világításnak, megfelelő mennyiségű tárhelynek. Ezeken kívül szükséged lesz még egy szoftverre, amivel utólag megvágod a videót. Mielőtt elkezded felvenni a videót, készítsd elő a terepet. Bizonyosodj meg arról, hogy nem fognak zavarni, illetve, hogy minél kevesebb legyen a zavaró külső hang.

A felvétel közben mindig figyelj arra, hogy a kamera forogjon, és érezd jól magad a tartalomgyártás közben. A felvétel után már csak annyi dolgod van, hogy összevágd az elkészített videót. Ebben a munkafolyamatban kell kivágnod az esetlegesen előforduló bakikat és az olyan kellemetlenségeket amiknek a videóban nem kellene benne lennie. Ha mindenképpen ezzel szeretnél a jövőben foglalkozni, akkor érdemes lehet beruházni egy profibb szerkesztő programra is.

A YouTube algoritmusok működése

A rendszeres YouTube felhasználók tisztában vannak azzal, hogy az oldal megjegyzi azt, hogy milyen videókat nézünk, és a későbbiekben hasonló tartalmakat fog felajánlani. Érdekesség, hogy az oldal azt is figyeli, hogy milyen tartalmakat nem fogyasztunk. A későbbiekben ilyen témákat nem fog túl sok lehetőséget feldobni. Ezt egyébként a Youtube a mesterséges intelligencia segítségével teszi, amit akár te is ki tudsz használni.

Ez azt jelenti, hogy figyeli azt is, mennyi ideig nézünk egy videót. Ezen kívül más változókat is figyelembe vesz az algoritmus annak érdekében, hogy megfelelő tartalmakat nyújtson a felhasználóknak. Ez nem csak a nézőknek jó, hanem az oldalnak is hiszen a célja, hogy minél tovább nézzék az emberek a videókat.

Ha szeretnéd tehát kihasználni a Youtube rejtelmeit és neked is olyan videók irányába elindulnod amik felkapottak a világhálón.

Mi az a Clickbait?

A Clickbait azt jelenti, hogy kattintásvadász, szenzációhajhász. Mindenki találkozott már olyan tartalommal, aminek a címe mást ígért, mint amit később a videóban láthatott. Ilyenkor szándékosan adnak meg félrevezető címet, hogy a kíváncsi felhasználó által növeljék a videó nézettségét.

10 tipp a kiemelkedő videógyártáshoz

Végül összegyűjtöttünk 10 tippet arra, hogy hogyan tudod növelni a YouTube videód nézettségét.

  1. Legyél lelkes. Lássák rajtad a nézők, hogy szereted azt, amiről beszélsz.
  2. Érd el, hogy a nézőket is érdekelje a téma ne csak téged.
  3. Ne félj új dolgokat kitalálni.
  4. Válaszd meg jól a felhasználóneved. Legyen figyelemfelkeltő és kreatív.
  5. Legyen leírása a csatornának. Itt tudod informálni a nézőket arról, hogy milyen tartalmakat gyártasz, hol, és milyen más platformokon vagy elérhető.
  6. Hosszabb távon ruházz be egy jobb minőségű kamerára, mikrofonra. Minél jobb minőségű egy videó annál több nézőt fog vonzani.
  7. Használj a videóhoz tag-eket. Ezekkel elérheted, hogy a kulcsszavak alapján több emberhez eljusson a tartalmad.
  8. Figyelj oda az utómunkára. Előtte mindenképpen tanuld meg az általad kiválasztott szerkesztő program alapjait, hogy gördülékenyen tudj videót vágni.
  9. A videók feltöltése legyen rendszeres.
  10. Ha rendelkezel stabil nézőközönséggel, akkor szervezz meg egy közönségtalálkozót. Ezzel be tudod biztosítani a nézők hűségét is. (x)