Rezsicsökkentett gázár

Már késő takarékoskodni, az előző év fogyasztása alapján állítják ki az első emelt rezsiszámlát

Gazdaság

Mint ismert, a kormány augusztus 1-jétől az átlagfogyasztás feletti áram- és gázmennyiséget piaci áron adja majd a fogyasztóknak.

Portfolio a kormányzati közleményből idézve rámutat, tulajdonképpen a fogyasztóknak legfeljebb 2 hetük maradt az új szabályok értelmezésére.

Igen, ez azt jelenti: azonnal fizetni fognak az átlag felett fogyasztók

– írják.

A közlemény szerint a többség átlag alatt, vagy kicsivel afölött fogyaszt. Mint írják,

“az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti”. “Aki túl van a sávhatáron azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni.”

A közleményt elemezve a Portfolio arra jutott, hogy az érintettek esetében a 2021 augusztusa és 2022 július vége közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány visszamenőlegesen (de nem kizárt, hogy 2021 január és 2021 decembere közötti időszakot nézi majd). Amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor lép életbe a magasabb piaci ár.

Vagyis az idei áremelést és plusz rezsidíjakat azok sehogyan sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak. Ők készülhetnek kvázi az azonnali tehernövekedésre jelenlegi értelmezésünk szerint

– foglalja össze a lényeget a cikk.