Varga Mihály aggasztó hírt közölt a katás vállalkozókkal: “hozzá kell nyúlni”

Gazdaság

A kormány nem kíván változtatni az adórendszeren, ám ez nem jelenti azt, hogy minden változatlan marad: a pénzügyminiszter-jelölt parlamenti bizottsági meghallgatásán arról beszélt, a kisvállalkozói adón mindenképpen finomítani kell. Varga azt is megemlítette, hogyan szigorítanák az önkormányzatok gazdálkodását – írta meg a hvg.hu.

Mérlegelnie kell a kormánynak azt, hogy különadókat vessen-e ki azokra az ágazatokra, ahol extraprofit keletkezik – erről is beszélt csütörtöki parlamenti meghallgatásain Varga Mihály, aki a korábbi ciklushoz hasonlóan pénzügyminiszterként folytathatja a felálló új kormányban.

Kiemelte: az infláció és az energiaárak emelkedése, továbbá a háború miatti szankciók hatására jelentősen megváltozott a gazdasági környezet a költségvetés tervezéséhez képest, így a hiánycél tartása érdekében módosítások szükségesek.A kormány három fő célja, hogy megőrizze a stabilitást, biztonságos növekedési pályán tartsa a gazdaságot és megvédje az eddigi eredményeket, így például a családtámogatásokat – mutatott rá.

A momentumos Tóth Endre azon kérdésére, hogy a hiány lefaragása mely területeket érinthet, a pénzügyminiszter-jelölt elmondta, hogy adóemeléseket és megszorításokat nem terveznek, más ösztönzőket fognak számba venni, előbb azonban meg kell alakulnia a kormánynak.

Arra is kitért, hogy a kata bevezetése nagy siker volt, de meg kell vizsgálni, hogy a kedvezményes adózási lehetőség változatlan formában fennmaradhat-e.

Emlékezetes:  2021-től szigorítottak a ma már 450 ezer adózó által alkalmazott kisvállalkozói tételes adón azzal, hogy 3 millió forint fölötti kifizetéseknél (az esetek legtöbbjében) a kifizetőt sújtja egy 40 százalékos büntetőadó. Ennek hátterében az állt, hogy az igen kedvező adót sokszor színlelt foglalkoztatás esetében is alkalmazták, hiszen a foglalkoztatáshoz képest sokkal kisebb adóterhelést jelent. A pénzügyminiszter-jelölt azt is kiemelte, hogy

a tételes, alapesetben havi 50 ezer forintos adót fizetők később ebből nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak, ami társadalmi feszültséget okozhat majd, ez is indokolja azt, hogy hozzá kell nyúlni a katához.

Varga Mihály misztifikáltnak tartja az euró kérdését, úgy fogalmazott, hogy fontos technikai eszköz, de nem több az euró bevezetése. Véleménye szerint a gazdaságpolitika minősége adja meg azt, hogy egy ország fejlettségi szintje miként alakul.

A képviselők 11 igen, 5 tartózkodás mellett támogatták Varga Mihály pénzügyminiszteri jelöltségét.