Kétlépcsős nyugdíjemelést lengetett be a kormány a választás előtt

Gazdaság

Nyáron akár 2,5-4,8 százalékos kiegészítő kompenzációt is kaphatnak a nyugdíjasok – tudta meg a Világgazdaság.

A portál információi szerint az idén is már a törvényben előírt határidő előtt megkaphatják a nyugdíj-kompenzációt az arra jogosultak.

A jelenlegi kormány tavaly háromszor is emelt a nyugdíjakon, előbb januárban 3 százalékot, majd júniusban további 0,6 százalékot, novemberben pedig ismét 1,2 százalékkal nőttek a nyugdíjak az infláció magasabb alakulása miatt.

Amennyiben a választások után is marad a kormány, akkor várhatóan idén is érkezik nyáron nyugdíj-kompenzáció

– teszi hozzá a lap.

Kósa Lajos: a diákok a munkára szocializálódhatnak, a nyugdíjasok az aktívabb életre kapnak lehetőséget

Ezt erősítette meg a pénzügyminisztérium kedden kiadott közleménye, amelyben azt írják:

a kormány a nyugdíjemelés mértékéről – mely az idei évben 5 százalékos volt – az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben.

A VG információi szerint, ahogy a tavalyi évben, úgy idén is már a törvényben előírt határidő előtt megkaphatják a nyugdíj-kompenzációt az arra jogosultak.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése szerint – amelyet Virág Barnabás, a jegybank alelnöke ismertetett kedden – 2022-ben akár 7,5-9,8 százalék körül is alakulhat az infláció. Ez azt jelentené, hogy a januári 5 százalékos emelés után idén akár további 2,5, esetleg 4,8 százalékos nyugdíj-kompenzáció is jöhet. Még úgy is, hogy a februárban kiutalt 13. havi teljes nyugdíj egész évre vetítve valamivel több, mint 8 százalékos havi pluszt jelent.

Kisnyugdíjasok, akiknek a csirkefarhát is luxus – ilyen volt a debreceni Morzsaparti

Ez a nyugdíj-kompenzáció egy átlagos, jelenleg 150 ezer forint körüli nyugdíjat kapó jogosult esetében havonta 3750-7200 forintos plusz lenne, amivel kompenzálható a fogyasztói árak emelkedése.