Rendkívüli bejelentés a benzinárstopról! Ezeket a lépéseket találta ki a kormány

Gazdaság

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Horvátországban körözés alatt álló Mol-elnök-vezérigazgató tartott esti Kormányinfót csütörtökön.

Gulyás Gergely ismertette, a kormány kitart a benzinárstop mellett. Minden alapot nélkülöz a feltételezés, hogy a kormány nem tudja fenntartani a benzinárstopot, és az is, hogy üzemanyaghiány lenne. A cél az volt, hogy a családokat és a kisvállalkozásokat védjék.

A miniszter szerint a benzinturizmus, a tranzitforgalom és a pánikkeltés miatt nőt meg a kereslet.

A Mol-lal egyeztetve három döntést hoztak – közölte Gulyás:

A 7,5 tonna feletti kamionok, 3,5 tonna feletti, külföldi teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ahol piaci árak lesznek.

A személygépkocsik és a magyar teherautók 480 forintért tankolhatnak. A mezőgazdasági erőgépek is kivételt képeznek.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.

A Mol képes lesz nagykereskedelmi áron adni az üzemanyagot, de a benzinturizmust vissza kell szorítani. Akik az üzemanyagellátás leállásáról közölnek információt, rémhírterjesztés miatt eljárás indul, ahogy az ellen is, aki nem megfelelő tárolóba tölti az üzemanyagot. A rendelet este 10-től lép érvénybe.

A kormány a négynapos hétvégére kamionstopot hirdet.

Hernádi Zsolt Mol-vezér elmondta, a Mol finomítói zavartalanul működnek, a Barátság kőolajvezeték folyamatosan szállít, az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha gond lenne a másikkal.

A Mol-nak van elég készlete és finomítói kapacitása, hogy a teljes magyar üzemanyagigényt ki tudják elégíteni. Ez a forintárfolyam ingadozása és a kőolaj árának változása mellet is így van.

Nem rendeltetésszerű fogyasztók megjelenése, plusz tankolók miatt drasztikusan megnőtt a benzinkutak forgalma. Buszok, kamionok is itt tankolnak, van, hogy kisteherautók 100-200 literes tárolóba tankolnak, de van, aki zacskóba tankolt. Ezt Hernádi visszaélésnek nevezte.