A bitcoin előnyei és hátrányai

Gazdaság

Manapság a bitcoin és egyéb digitális valuták már nem számítanak annyira idegen koncepciónak mint néhány évvel ezelőtt. Egyre több ember igyekszik lépést tartani az új fizetési technológiákkal, és egyre többen kíváncsiak milyen előnyöket is kínál a bitcoin a hagyományos valutákkal szemben. Habár a kriptovaluták királya számos előnyt kínál az online fizetések terén, természetesen van néhány hiányossága is. Éppen ezért ebben a cikkben a bitcoin előnyeivel és hátrányaival fogunk foglalkozni. Fedezze fel a különböző kriptovalutákat a 1K daily profit segítségével – rendkívül felhasználóbarát alkalmazás!

A bitcoin előnyei

Névtelenség

A névtelenség talán a bitcoin leggyakrabban felhozott és legfontosabb előnyének mondható. Napjainkban csaknem napi szinten megosztjuk személyes adatainkat az interneten, legyen szó regisztrációról, fizetésről vagy rendelés leadásáról. A bitcoin esetében nem kell attól tartanunk, hogy esetleg személyes adataink rossz kezekbe kerülnek, hiszen minden egyes tranzakció teljesen névtelen. Persze akadnak olyanok is, akik ezt hátránynak tekintik, hiszen így tökéletes megoldást nyújt az illegális tranzakciókra, azonban ezt bármilyen forgalomban lévő hagyományos fizetőeszközre is el lehet mondani.

Egyszerű és gyors

A kriptovaluták és velük együtt a bitcoin egyik óriási előnye az, hogy rendkívül könnyű és gyors tranzakciókat kínálnak. A bitcoin segítségével szinte bármekkora összeget átutalhatunk akár másodpercek alatt, bárkinek a világon. Ráadásul a nemzetközi átutalásoknál a tranzakciós díjak csaknem elhanyagolhatónak mondhatók, főleg ha a banki átutalásokkal hasonlítsuk össze. Ha van internet hozzáférésünk, egy QR kód szkennelésével vagy néhány kattintással bármilyen átutalást vagy fizetést elvégezhetünk, mindezt olcsóbban és gyorsabban a hagyományos fizetőeszközöknél.

Áttekinthetőség és függetlenség

A blokklánc technológiának köszönhetően minden egyes tranzakciót és a velük kapcsolatos információkat vissza tudjuk keresni. Ráadásul a bitcoin tranzakciók titkosítva vannak, így azokat senki sem tudja irányítani és manipulálni. Az átláthatóság és függetlenség a kriptovaluták alappilléreinek számítanak, és pontosan ezek a tulajdonságok miatt nyerték el számos kripto támogató tetszését.

Megmásíthatatlanság

A digitális világban az egyik leggyakrabban alkalmazott csalás nem más, mint egy adott összeg két alkalommal való felhasználása. Például 100 euróval két fizetést végeznek el, gyakorlatilag megduplázva a kezdőösszeget. Ezt a jelenséget dupla költésnek nevezik. A bitcoin esetében ez nem lehetséges, hiszen ha kétszer szeretnénk elkölteni ugyanazt a bitcoint, akkor csak az a tranzakció fog felkerülni a blokkláncra, amelyet a bányászok előbb jóváhagynak. A másik tranzakció pedig érvénytelennek minősül.

A bitcoin hátrányai

Jogi kérdések

A bitcoin jogi szabályzása szinte minden egyes országban különbözik. Vannak olyan országok, ahol a bitcoin használata teljes mértékben elfogadott, sőt, El Salvadorban nemrég hivatalos fizetőeszköznek nyilvánították, míg más országokban tilos a használata. Továbbá változók a bitcoinból származó bevételek utáni adóra vonatkozó szabályok is. Amíg a bitcoin nem válik nemzetközileg elfogadott fizetőeszközzé, talán ez a legnagyobb hátránya, hiszen ha nem tudjuk használni, nem számít mennyi előnye van. Persze az a kérdés is fennáll, hogy mennyire maradnának a bitcoin előnyei sértetlenek, ha nemzetközi szabályzásnak lenne alávetve, azonban ezzel a témával talán majd egy másik cikkben foglalkozunk. A névtelenség már most is kérdőre vonható, hiszen a legtöbb bitcoin tőzsde alapos személyazonossági eljárásnak veti alá ügyfeleit, így az ilyen tárcákról küldött tranzakciók korántsem olyan névtelenek, mint a bitcoin megjelenésének első néhány évében.

Elveszett jelszó

A bitcoin tárcákhoz egy egyéni, számokból és betűkből álló jelszó segítségével tudunk hozzáférni. Ha azonban ez a jelszó elveszik, a tárcában rekedt bitcoin hozzáférhetetlenné válik. Habár a bitcoin ezen tulajdonsága a rendszer biztonságát szolgálja, ez nem változtat azon, hogy rengetegen veszítettek már óriási összegeket tárcájuk jelszavának elvesztése miatt. Az elveszett bitcoinok értékét jelenleg több, mint 140 milliárd dollárra becsülik, ami a bitcoin forgalomban lévő kínálatának körülbelül 20%-át teszi ki. Szerencsére ma már ezt a problémát is próbálják kezelni, hiszen vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten az bitcoin tárcák visszaállításán dolgoznak.

Volatilitás

A bitcoin árfolyamának történelme számos árrobbanással és összeomlással van tele. Sőt, a napi 5-10%-os ingadozások sem számítanak ritkaságnak. Ez a tény sajnos sokakat elbátortalanít attól, hogy komolyan vegyék a kriptovalutákat, mint legitim fizetőeszköz. Ráadásul az óriási volatilitás miatt gyakran hasonlítsák a kripto piacot a vadnyugathoz, hiszen bármikor bármi megtörténhet. Sajnos amíg a bitcoin ára nem stabilizálódik, nehéz lesz elnyernie az emberek többségének bizalmát. Ennek ellenére azonban egyre több helyen fogadnak el bitcoint és egyéb kriptovalutákat, ami hozzájárul a bitcoin terjedéséhez, és előbb utóbb talán az áringadozások csökkenéséhez is.

Egy biztos, a bitcoin előtt hosszú út áll, és az, hogy az előnyei vagy a hátrányai fognak győzedelmeskedni, egyelőre még a jövő titka.