14 éves csúcson a magyar infláció, egyes élelmiszerek egy év alatt 20-30 százalékkal drágultak

Gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentése szerint tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, az egy hónappal korábbi szintet 0,3 százalékkal haladták meg. Az év egészében pedig átlagosan 5,1 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A maginfláció decemberre 6,4 százalékosra emelkedett a novemberi 5,3 százalékról.

Ha 2021 utolsó negyedévének tempója egy éven keresztül tartana, akkor a maginfláció a 10%-ot közelítené. A mai adat alapján könnyen elképzelhető, hogy a negyedéves évesített maginflációs mutatót hamarosan a két számjegyű tartományban láthatjuk.

– számol be róla a Portfolio, hozzátéve: továbbra is 14 éves csúcson van az áremelkedés.

Az infláció elsősorban az élelmiszerek gyors drágulása miatt szabadult el, amit az energiaárak és az alapanyagárak felől érkező termelői árnyomás hajt, de valószínű, hogy a növekvő inflációs várakozások és áremelési szándékok miatt is könnyebben tudott ez utat törni a fogyasztói árakba.

2020 decemberéhez képest egy év alatt az élelmiszerek ára 8, ezen belül az

étolajé 26,8

a liszté 23,7

a margariné 22,8

a kenyéré 15,2

a baromfihúsé 13,4

a tejé 12,1

a péksüteményeké 11,6

a munkahelyi étkezésé 9,9

az éttermi étkezésé 9,6%-kal nőtt

– derül ki a KSH jelentéséből.

Novemberhez képest egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal nőttek.

2021-ben a fogyasztói árak átlagosan 5,1%-kal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak: 10,9%-kal.

A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 4,6%-kal nőttek

– közölte a statisztikai hivatal.