Milliókkal emelkedhet a törlesztője annak, aki rosszkor élt a járvány alatti hitelmoratórium lehetőségével

Gazdaság

A bank természetesen törvényesen járt el. Élt a koronavírus miatt lehetővé tett hiteltörlesztési moratóriummal, ezért viszont 1,4 millió kell fizetnie – tudta meg a Blikk. Ennyi költséget számított fel a bank arra az 1 millió forintra, amit a moratórium ideje alatt nem fizetett a havi törlesztéssel. A 30 éves nő két éve egy panellakásra vett fel 18 milliós hitelt, a havi törlesztője 95 ezer forint. Az éves elszámolásban látta, hogy a hátralévő tartozása 1,4 millió forinttal emelkedett, ám mivel a törlesztés összege nem változhat, a hátralévő törlesztési idő nőtt meg 14 hónappal.

Ugyanakkor a Blikk úgy tudja, nemcsak Dorka járt így, sok lakáshiteles ügyfél szembesülhet azzal, hogy akár milliókkal is megnőtt a tartozása a covid alatt.

Az érintett bank annyit közölt, hogy teljes mértékben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el, a kamatfizetési és egyéb kötelezettségeket is ennek megfelelően állapították meg. Fülöp Norbert, a Bankmonitor pénzügyi elemzője, azt mondta, a nő azért fizet rá ennyire, mert a moratórium előtt nem sokkal vette fel a hitelt, és ilyenkor a törlesztés nagyobb részét még a kamat teszi ki. „Kevésbé kap mellbevágó elszámolást az, akinek már csak néhány év van hátra a hitelből” – magyarázta.