Nagy magyar ApplePay-körkép: mutatjuk, melyik banknál, milyen kártyákkal fizethetsz iPhone-nal

Gazdaság

Mióta 2019-ben az OTP-nél elérhetővé vált, egyre több hazai bank vezeti be az ApplePay-t, legutóbb a Takarékbank állt be a sorba. A Bank360 megvizsgálta, melyik banknál, milyen kártyákkal lehet iPhone-nal és más Apple készülékekkel fizetni.

Két éve elsőként az OTP Bank vezette be Magyarországon, ma pedig már nyolc hazai banknál is elérhető az ApplePay, azaz annak a lehetősége, hogy bankkártyáinkat hozzárendeljük az Apple készülékeihez.

Miért fontos?

Az ApplePay egy érintésmentes fizetési módszer, ami iPhone-nal vagy egyéb Apple készülékkel vehető igénybe. Használata nagyon hasonlít arra, mintha egy bankkártáyval fizetnénk érintésmentesen, csak itt a fizetést megelőzően nem a terminálon, hanem a telefonunkon azonosítjuk magunkat az ujjlenyomatunkkal, az arcunkkal vagy egy numerikus kóddal.

“Hiába képesek az érintésmentes fizetésre az Apple elmúlt években gyártott készülékei, maga a fizetés csak akkor lehetséges, ha ezt a funkciót a kártyánkat kibocsátó bank is támogatja. Használata mindemellett egy plusz biztonsági réteget is nyújt, mert sem az Apple eszközei, sem pedig a kereskedők nem tárolják a teljes kártyaszámunkat” – közölte Bagyinszki Dániel, a Bank360 elemzője.

Nyolc olyan pénzintézet van jelenleg Magyarországon, melyeknek ügyfelei használhatják az Apple érintésmentes fizetési rendszerét. Abból a szempontból azonban jelentős eltérés van ezek között a bankok között is, hogy mely ügyfeleik, milyen kártyákkal használhatják az ApplePay-t. A bankszámlanyitás előtt állók a Bank360 kalkulátorával is meggyőződhetnek arról, hogy a folyószámlához igényelt kártya alkalmas-e az ApplePay használatára.

Az átláthatóság kedvéért a különbségeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A fenti táblázat alapján látszik, hogy a nagyobb hazai pénzintézetek közül csak a Budapest Banknál és az Unicreditnél nem elérhető még az ApplePay, a többi bank lakossági ügyfelei legalább Mastercard típusú betéti kártyáikkal már használhatják a szolgáltatást.