Hogyan akadályozzuk meg egy “szabadulóművész” kutya szökését?

Gazdaság

Szinte minden kutyás gazdi szembesült már azzal a kellemetlen szituációval, amikor hűséges, hőn szeretett bundás társa egyszer csak kereket old. Lehet, hogy csak tesz egy sétát a környéken, vagy talán a párzás ösztöne vezérli, netán a kíváncsiság… a lényeg szempontjából mindegy is. 

Egy kóbor ebre azonban számtalan veszély leselkedik, a figyelmetlen autóvezetőktől kezdve a rossz szándékú embereken át a mérgező csemegékig, így mindenkinek jobb, ha a kutya csak a gazdája felügyeletével, pórázra kötve hagyja el az udvart. A szökést megakadályozni nem egyszerű, de szerencsére nem is lehetetlen. Ehhez adunk pár ötletet.

Ivartalanítás

Bár sok kutyatulajdonosnál már magától értetődik (sőt, az örökbefogadásnál általában alapkövetelmény), mégsem mindenki fordít gondot az eb ivartalanítására. Pedig ezzel a kis műtéttel egy sor problémát meg lehet előzni, többek között az állat szökési kedvét is. Hiszen a tüzelés időszakában az ivaros kutyák teljesen “megbolondulnak”, hajtja őket az ösztön, legyen szó akár nőstény vagy hím egyedről. Ilyenkor minden eddiginél kitartóbban próbálnak kijutni az udvarról, hogy “randizhassanak” ellenkező nemű társukkal. 

Az ivartalanított kutyákat viszont hidegen hagyja ez az egész “udvarlási mizéria”, és nem akarnak miatta megszökni sem.

Megmászhatatlan kerítés

A kutyák egy része ásni, a másik része viszont mászni szeret inkább, ha a kerítésről van szó. Ez utóbbi pedig meglehetősen könnyűvé válik számukra, ha olyan kerítésünk van, aminek a réseibe be tudják akasztani a mancsukat, és fel tudnak kapaszkodni rajta. Tipikusan ilyen például a ritkább drótkerítés vagy a vízszintes deszkákból álló, hézagosan felszerelt léckerítés.

Persze nem kötelező tömör beton- vagy kőfalat építtetni, hanem elég, ha a Nívó Kerítéselemeket például függőlegesen, egymáshoz közel vagy vízszintesen, de zárt elrendezésben helyezzük el, hogy az állat ne tudja felhúzni magát rajta. Érdemes már a kerítés tervezésekor figyelmet fordítani erre.

Természetesen a magasság is fontos szempont, hiszen hiába nem képes felmászni a kutya a kerítésre, ha cserébe nekifutásból kényelmesen átugorja. Ezért ne rakjunk a kerítés közelébe bútort, farakást vagy egyéb olyan tárgyat, amit ugródeszkaként használhat. 

Kistestű kutyák megpróbálhatnak átbújni a lécek között vagy alatt, erre szintén ügyeljünk a hézagok meghatározásakor. 

Nincs több ásás!

Néhány eb inkább alulról szeretné kijátszani a kerítést, egy jó kis ásással. Ha pedig a kerítés alatt nincs semmiféle lábazat, akkor ezt könnyedén meg is teheti. Ellenben egy betonból készült “akadályt” már nem fog tudni likvidálni egy kis földmunkával, főleg, ha az mélyen a talajba van építve. A védelmet még lehet fokozni a kerítés mellé ültetett sűrű sövénnyel is, hogy a kutya meg se tudja közelíteni a kerítést. 

Ezekkel az óvintézkedéssel pedig garantálhatjuk bundás családtagunk biztonságát.