Lerontotta a CIB Bank besorolását a Fitch

Gazdaság

Lerontotta pénteken a CIB Bank hosszú távú osztályzatát a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő lépésének közvetlen előzménye az anyabanknak, az olasz Intesa Sanpaolónak a leminősítése volt. Az Intesa osztályzatának lerontása előtt a Fitch az olasz szuverén adósság-kötelezettségek besorolásait minősítette vissza.

A Fitch Ratings péntek este Londonban közölte: a CIB hosszú távú besorolását az eddigi “BBB mínusz”-ról egy fokozattal “BB plusz”-ra vette vissza.

A cég ugyanilyen mértékben minősítette le az Intesa orosz leánybankja, a Banca Intesa Russia osztályzatát.
A két leánybank új hosszú távú osztályzatainak kilátása stabil.

A Fitch lerontotta a CIB és az orosz Intesa-érdekeltség rövid távú besorolásait is, egyaránt “F3”-ról “B”-re, a külső támogatás valószínűségét mérő minősítést pedig mindkét bank esetében 3-ról 2-re csökkentette.

A minősítési lépések indoklása szerint a CIB és az orosz Intesa-érdekeltség besorolásainak fő meghatározója az, hogy a Fitch Ratings mérsékeltnek tartja a támogatás valószínűségét az Intesa Sanpaolo részéről szükség esetén.

Az olasz anyabank támogatási képessége gyengült, ahogy azt leminősítése is tükrözte – áll a Fitch elemzésében.
A hitelminősítő a CIB és az orosz Intesa-leánybank leminősítésének előzményeként kedden az Intesa Sanpaolo osztályzatát “BBB”-ről “BBB mínusz”-ra rontotta le.

Ennek előzményeként, április 28-án ugyancsak az addigi “BBB”-ről egy fokozattal “BBB mínusz”-ra rontotta le Olaszország hosszú távú államadós-besorolását is, elsősorban a koronavírus-járvány által az olasz gazdaságra és a költségvetési pozícióra gyakorolt jelentős hatás miatt.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint az olasz hazai össztermék (GDP) 8 százalékkal zuhan az idén, a GDP-arányos olasz államadósság-ráta pedig 20 százalékponttal 156 százalékra emelkedik 2020 végéig.

A cég hangsúlyozta, hogy az általa a “BBB” besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok államadósság-rátájának jelenlegi mediánszintje 36 százalék.

A “BBB mínusz” olasz államadós-osztályzat a befektetési ajánlású kategória alapszintje, és ha ezt az osztályzatot a Fitch tovább rontaná, Olaszország ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre nem ajánlott kategóriába.