Jegybanki alapkamat

Magas hozamokat produkáltak az önkéntes nyugdíjpénztárak

Gazdaság

Tavaly minden önkéntes nyugdíjpénztár pozitív hozamot ért el a nemzetközi tőzsdék és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jó szereplése, valamint a hazai kötvénybefektetések felértékelődése nyomán. Az átlagos nettó hozam 9,84 százalék lett – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A közlemény szerint jó évet zártak az önkéntes nyugdíjpénztárak, 9,84 százalékos záró vagyonnal súlyozott átlagos nettó hozamot értek el, ami 5,62 százalékos infláció feletti reálhozam, és az előző évi mínusz 1,80 százalékhoz képest kimagasló eredmény.A jó teljesítmény hátterében elsősorban a nemzetközi és a hazai tőkepiacok kétszámjegyű növekedése áll, ami elsősorban a magasabb kockázati besorolású, hosszabb távú portfóliókra gyakorolt hatást. Az idei év első fele azonban már borúsabb képet mutat – teszik hozzá -, a pénzügyi- és tőkepiacok növekvő volatilitása 2020 első hónapjaiban jelentősen gyengítette a hozamokat.

A szektor 10 éves és 15 éves záró vagyonnal súlyozott nettó hozama 6,68 százalék, illetve 6,45 százalék volt tavaly, amelyek 4,11 százalék, illetve 2,97 százalék reálhozamot jelentenek. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 3-4 százalékos infláció fölötti hozamot értek el hosszú távon.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak teljes költségmutatójának (TKMNYP) bevezetésével február 28-tól az MNB honlapján keresztül bárki számára összehasonlíthatóvá váltak az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak költségei. A TKMNYP értékek 0,19-2,52 százalék között mozognak, az átlagérték 1,1 százalék. Az egyes pénztárakra és az egyedi portfóliókra jellemző részletes adatok a http://tkm.mnb.hu oldalon találhatók meg.

A 6-7 százalékos hozamokat összevetve az 1-2 százalékos költségszinttel jól látszik, hogy a pénztárak képesek hosszú távon infláció feletti megtérülést biztosítani a tagoknak. Az MNB az alacsony költségszintnek és a hosszú távú befektetési eredménynek köszönhetően arra számít, hogy élesedik a költségverseny a pénztári és a biztosítási szektorban. Ez középtávon a mainál még kedvezőbb nyugdíjcélú megtakarítási termékeket jelenthet az ügyfeleknek – írja közleményében a jegybank.