Egyre többen tartanak a világgazdasági növekedés meredek lassulásától

Gazdaság

A legújabb felmérés szerint a globális üzleti és intézményi befektetői közösség továbbra is a kereskedelmi háborúkat tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak, és egyre többen számolnak a világgazdasági növekedés esetleges meredek ívű lassulásával is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics 182 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel pénteken ismertetett idei első negyedévi globális vizsgálatában.
A felmérésbe bevont cégek együttesen 5 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk 2500 milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók 73 százaléka tartja úgy, hogy a globális növekedési kilátásokat a következő két évben valamelyest, vagy erőteljesen lefelé ható kockázatok terhelik.

A vállalatok 71 százaléka – a hasonló vizsgálatok kezdete óta a legmagasabb arány – szerint az elmúlt három hónapban nőtt a globális növekedés két éven belüli meredek, legalább 1 százalékpontos lassulásának kockázata. Az eggyel korábbi felmérésben a befektetési intézménye 66 százaléka érzékelte e kockázat erősödését.

A mostani felmérésben a legnagyobb egyedi csoport, 29 százalék 20-30 százalékosra taksálta annak valószínűségét, hogy a világgazdasági növekedés üteme a következő két évben éles ívben lassul, további 25 százalék ugyanakkor ennek 30-40 százalékos esélyt adott.

Az Oxford Economics londoni elemzői kiemelik, hogy a meredek lassulásra 30-40 százalékos kockázatot valószínűsítő intézményi befektetők aránya az előző felmérésben még csak 14 százalék volt.

A legnagyobb globális kockázati tényezőnek a vizsgálat résztvevői közül továbbra is a kereskedelmi háborúk növekedéslassító hatását nevezték a legtöbben, azzal együtt is, hogy arányuk valamelyest csökkent, 47 százalékról 43 százalékra.

Csaknem a kétszeresére, 21 százalékról 38 százalékra emelkedett viszont az előző felmérés óta azoknak az üzleti és befektetési társaságoknak az aránya, amelyek a kínai gazdaság kemény landolását nevezték a legnagyobb középtávú világgazdasági kockázatnak.

A brit EU-tagság rendezetlen megszűnését magas globális kockázati tényezőnek tartó válaszadók aránya az elmúlt negyedévben háromszorosára, 3 százalékról 9 százalékra nőtt.

A hosszabb, öt évig terjedő időtávlat jelentős globális kockázataira vonatkozó kérdésre a felmérésbe bevont gazdasági szereplők több mint 40 százaléka a protekcionizmus növekedésgátló hatását tette az első helyre, de 17 százalék szerint az Európai Unió felbomlásának lehetősége is a jelentős hosszabb távú globális kockázati tényezők között van.
Az Oxford Economics saját véleménye szerint elsősorban a kínai gazdasági növekedés “összezuhanása” okozna igen jelentős lassulást a globális növekedésben.

A cég közölte: a világgazdasági növekedés előrejelzésére kidolgozott saját szimulációs mérési modellje (Oxford Global Economic Model) szerint a kínai hazai össztermék (GDP) növekedését érő minden egy százalékpontos negatív sokk 0,2 százalékponttal lassítaná a világgazdaság egészének növekedési ütemét a 2019-2020-as időszakban.

A ház szerint ennél jelentősebb, 2 százalékpontnyi negatív kínai növekedési sokk esetén a globális GDP-növekedés 0,5 százalék körüli mértékben lassulna a cég alapeseti előrejelzéséhez képest, és e forgatókönyv megvalósulása azt jelentené, hogy a világgazdaság teljesítménye az idén csak 2,3 százalékkal, 2009 óta a leglassabb ütemben növekedne.

Az Oxford Economics mérési modellje szerint a kínai és az amerikai gazdaságban egyidejűleg bekövetkező hasonló mértékű, vagyis egyaránt 2 százalékpontos negatív növekedési sokk esetén a globális GDP-növekedés idei üteme nem haladná meg az 1,7 százalékot.

A kínai gazdaság növekedésének lassulása konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségben, de az alapeseti prognózisok rendszerint nem számolnak drasztikus megtorpanással.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely nemrégiben megerősítette Kína hosszú lejáratú szuverén devizakötelezettségeinek elsőrendű, stabil kilátású “A plusz” osztályzatát, ehhez fűzött elemzésében közölte: a 2018-ra általa becsült 6,6 százalék után az idén és 2020-ban egyaránt 6,1 százalékos növekedéssel számol a kínai gazdaságban.