Májusban 106 milliárd forint volt a költségvetés hiánya

Gazdaság

Idén májusban 106,1 milliárd forintos hiányt mutatott az államháztartás központi alrendszere, amivel az első öthavi hiány 1187,5 milliárd forintra emelkedett – közölte előzetes jelentésében csütörtökön a Pénzügyminisztérium (PM).

A központi alrendszer öthavi hiánya az egész évre előirányzott 1360,6 milliárd deficit 87,3 százaléka. 2017. január-májusban 214,7 milliárd forint volt a az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének hiánya.

A központi költségvetés hiánya 1243,2 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 1,2 milliárd forintos deficittel zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 56,9 milliárd forintos többletet értek el.

Az uniós kifizetések május végéig elérték a 993,1 milliárd forintot, ami a tavalyi első öt hónap (487 milliárd forintos) összegének mintegy dupláját jelenti, míg bevételi oldalon 63,9 milliárd forintot számolt el a költségvetés – tette hozzá a jelentés.

Idén január-májusban az általános forgalmi adóból 62,0 milliárd forinttal, míg a személyi jövedelemadóból származó bevételek 107,2 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi 1314,9 milliárd, illetve 786,2 milliárd forinthoz képest.

A biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok 120,9 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbi időszakét.

A nagyobb bevételek a növekvő foglalkoztatásnak és az emelkedő reálbéreknek köszönhetőek – hangsúlyozta a PM.

A minisztérium rámutatott: a hazai forrásból megvalósuló Modern városok program és az Egészséges Budapest program beruházásai, valamint az egyes kiemelt közútépítési, illetve közúthálózat fenntartását célzó projektek is felfutóban vannak.

A jelentésben újra megerősítették: az idei évre a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti gazdasági növekedés mellett.

A kormány célja továbbra is az, hogy a magyar embereknek minél jobban megérje dolgozni, és több pénz maradjon a családoknál – emelte ki a PM.