Brutálisan emelkedtek a bérek Matolcsy jegybankjánál

Gazdaság

Öt év alatt a hétszeresére ugrottak a fizetések a jegybank döntéshozó szervénél, a monetáris tanácsnál.

A dolgozók létszáma pár év alatt közel a két és félszeresére nőtt, a vezetőknek kifizetett juttatások három és fél év alatt megduplázódtak. A monetáris tanács tagjainak díjazása pedig hétszer annyiba kerül, mint öt éve. Így gyarapodik a jegybank – közölte a 24.hu.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években szinte példa nélküli hízást produkált a közintézmények között, akkorát, hogy mára több minisztériumon is túlnőtt

Matolcsy György 2013. tavaszi érkezése előtt csupán 580-an dolgoztak a jegybankban, éveken át ennyi volt az alkalmazotti létszám, azóta viszont majdnem a két és félszeresére duzzadt az állomány. Ennek egy része megmagyarázható azzal, hogy volt több integráció is, a legnagyobb ezek közül az volt, hogy 2013 októberében beolvasztották a pénzügyi felügyeletet (PSZÁF) a jegybankba, így 502 ember került át az MNB állományába.

Az 1080 főről a létszám mára 1410-re nőtt, ez 30 százalékos gyarapodás.

A működési és a személyi költségek is megszaladtak. Tavaly 5 millió forintra emelték Matolcsy bérét, miközben Simor András fizetését még havi 2 millió forintban korlátozták.

 

A 24.hu összesítése szerint a PSZÁF beolvasztása után, 2013 végén megközelítette a 800 milliót a havi személyi költség, amiből 90 milliót a vezetés rakott zsebre. Az idén június végén már 1,3 milliárd forint volt a kifizetés, és csaknem 190 millió forint landolt a vezetőknél és vezető tisztségviselőknél.