Állami milliárdokból mentenék meg a MALÉV-et

Gazdaság

Több milliárd forint közpénzt, a tevékenység egy részének kiszervezését és bérrendezést is tartalmaz az a reorganizációs terv, amivel a MALÉV-et gatyába ráznák.

A Capitol Consulting Group (CCG) tanácsadó cég 144 oldalas prezentációért a Magyar Nemzet értesülései szerint összesen 12 millió forintot fizetett az MNV a CCG-nek, azaz oldalanként 83 ezer forintot.

A reorganizációs terv jelentős részét a járműpark megújításával, majd a tevékenység kiszervezésével kapcsolatos elképzelések teszik ki. Eszerint a Malév GH összesen 2,7 milliárd forintból cserélné le elavult eszközeit részben új, részben használt gépekre. A vontatókból, utánfutókból, repülőindítókból, lépcsőkből, egyéb személy- és haszonjárművekből álló flotta 470 darabosra karcsúsodna a mostani 529-ről, a megtakarítás pedig éves szinten 200 millió forint lenne (főleg a helybérleti kiadások mérséklődése miatt).

Kormányzati forrásból származó értesülések alapján az mno.hu azt is megírta, a kormány gazdasági kabinetje kedden veszi napirendjére a Malév GH reorganizációját. Úgy tudjuk, erre a célra 4,6 milliárd forintot szán a kabinet.