Tovább emelkedtek a termelői árak

Gazdaság

Az ipari termelői árak átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek márciusban az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A termelői árak 16 hónap csökkenés után decemberben indultak ismét növekedésnek, februárban az előző havi 2,2 százalékról 4,0 százalékra ugrott az éves áremelkedés mértéke.
A világpiaci olajárak emelkedésével összhangban a kőolajfeldolgozás termelői árai 40,1 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusinál, bár ez 8,2 százalékponttal kisebb növekedés az előző havinál. A vegyiparban 15,6 százalékkal, a gyógyszergyártásban 6,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak, míg a járműgyártásban augusztus óta csökkennek az árak, márciusban 1,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól.
A belföldi értékesítési árak 6,7, ezen belül a kétharmados súlyt képviselő feldolgozóipari árak a kőolaj világpiaci árváltozásának hatására 9,5 százalékkal magasabbak voltak a tavaly márciusiaknál. Az energiatermelésben 8,3 százalékkal emelkedtek a belföldi termelői árak, a beruházási javak terén azonban csak 2,0 százalékos volt az emelkedés. A fogyasztási cikkeket gyártók termelői árai 4,6 százalékkal emelkedtek, de a tartós fogyasztási cikkeknél csak 1,4 százalékos volt az emelkedés, míg a nem tartósaknál 4,8 százalék.
Az ipari exportértékesítés árai 3,0 százalékkal nőttek. Ezen belül a 95,1 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipari árak 2,7 százalékkal emelkedtek.
A járműgyártás forintban számolt exportárai negyedik hónapja csökkentek, márciusban 2,1 százalékkal, a számítástechnikai termékeké viszont 2,8 százalékkal emelkedtek. A vegyiparban 13,9, a gyógyszereknél 7,6 százalékos volt az exportárak éves emelkedése és az élelmiszerek is 2,2 százalékkal drágultak.