Felminősítette Magyarországot a Moody’s

Gazdaság

A hitelminősítő szerint “javul a magyar adósságszerkezet, fenntartható a gazdasági teljesítmény”.

A magyar államadós-besorolás felminősítésének fő indokai között szerepel a kormányzati elkötelezettség az államadósság-teher csökkentésére, valamint a szuverén adósságállomány szerkezetének változása, elsősorban is az, hogy a korábbinál sokkal alacsonyabb a devizaadósság aránya – áll a Moody’s Investors Service pénteki elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi “Ba1” szintről egy fokozattal “Baa3”-ra javította, vagyis visszaemelte a befektetési ajánlású besorolási kategóriába.

Ehhez fűzött indoklásában a cég kiemelte azt is, hogy várakozása szerint a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. A Moody’s szerint a magyar gazdaság reagált a kormány által foganatosított számos jelentős szakpolitikai intézkedésre, és ennek eredménye a fogyasztási dinamika következetes javulása. A hitelminősítő mindezek alapján a következő években 2-2,5 százalékos növekedési ütemekkel számol a magyar gazdaságban.