Konyhafelszerelés az alapoktól – melyek a legfontosabb eszközök?

Gasztro

Minden ember életében fontos mérföldkő, amikor kirepül a családi fészekből, és elkezdi élni a saját, önálló életét. Ez természetesen együtt jár azzal, hogy az illetőnek saját háztartást is vezetnie kell, és be kell rendeznie például az első konyháját.

Ez utóbbihoz hoztunk most pár ötletet, hogy mik azok a legfontosabb, alapvető eszközök, amelyek nélkül (a bútorok és gépek mellett) egy konyha nem működőképes. 

Edények

Ezt talán megindokolni sem kell; edények nélkül maximum szendvicset vagy házhoz rendelt ételt tudunk csak fogyasztani, hiszen nem tudjuk miben megfőzni a finomságokat. Edényekre tehát mindenképp szükség lesz, még akkor is, ha egyedül élünk és nem vagyunk valami nagy konyhatündérek. 

Néhány kisebb és nagyobb lábassal, egy-két serpenyővel a főzés már megoldható, de mellette nem árt beszerezni egy tepsit, egy jénai tálat, egy palacsintasütőt, és persze ne feledkezzünk meg a keverőtálakról sem, amik az előkészülethez kellenek majd. 

Kések és vágódeszkák

Szintén olyan eszközök, amelyek hozzátartoznak a mindennapi főzéshez, hiszen az alapanyagokat valamivel, valamin fel kell majd szeletelni. Persze ezekre is igaz, hogy minél több van belőlük, annál jobb, de kezdésként 2-3 kés és 2 vágódeszka is bőven elég. Inkább vegyünk kevesebb, de minőségi darabot, mint egy sokrészes, de jóformán használhatatlan készletet. Ezenfelül ne feledkezzünk el a fakanalakról és merőkanalakról sem

Tányérok

Ha a finom fogások elkészültek, akkor természetesen el is kell fogyasztani őket, a tányérok pedig a tálalás legfontosabb eszközei. A lapos- mély- és kistárnyér triumvirátus alapvető, de ezenfelül ha igény van rá, akkor vehetünk még szószostálkákat, müzlistálat, levesestálat, stb. 

A legnépszerűbbek még mindig a porcelántányérok, de ezenfelül kapható még üveg-, cserép-, műanyag, melamin, polikarbonát, illetve palatányér is. A Gasztronagyker minőségi tányérkínálatában mindegyiket megtaláljuk. 

Bögrék, poharak

Hiszen a konyhában nem csak étkezni, hanem inni is fogunk ugyebár… Személyenként egy-egy teás- és kávésbögre a hétköznapokra többnyire elég, de jó, ha van belőlük tartalék, ha esetleg vendégek érkeznek. 

Ugyanígy a poharakból is: legyen mindenkinek egy sajátja, ezenfelül néhány olyan, amibe a látogatóknak kínálunk frissítőt. Ajánlott beszerezni egy készlet röviditalos, illetve borospoharat is.

Evőeszközök

Itt nyugodtan vásároljunk készletet, az egységesség jegyében. Egy 6 fős étkészlet a legtöbb háztartásba bőven elég, nem érdemes többet felhalmozni, hogy aztán csak a szekrény mélyén porosodjon.

Tárolódobozok

A főzés és étkezés után a maradékokra is gondolni kell; nem célszerű nagy lábasokkal telepakolni a hűtőt, ha már csak épp egy kevés van bennük. A megmaradt ételt merjük át egy fedeles, jól záródó műanyag dobozba, és így tegyük a hűtőbe. Helytakarékos, higiénikus megoldás, az edényt pedig elmoshatjuk, és újból használatra foghatjuk.