Mire való a sütőlap és mire a pótrács?

Gasztro

A grillezéshez elméletileg csak egy grillsütőre van szükség, azonban ha kicsit jobban körülnézünk a világban, láthatjuk, hogy számtalan kiegészítő kapható, ami a grillezés során a szakács dolgát hivatott megkönnyíteni. Ezek közül is mi most kettő hasznos eszközt emelnénk ki, az egyik a sütőlap, a másik pedig a pótrács.

Milyen pótrácsot válasszunk?

Grillező kiegészítők vásárlásánál akkor járunk a legjobban, ha a legjobb minőségű eszközöket választjuk. Ezek használatakor ugyanis nagyon kicsi az esély arra, hogy bosszúságot fognak okozni, ami az árban kedvezőbb, de minőségileg silányabb verziókról nem mondható el.

Vagyis pótrács keresgélése közben hiába nagyon tetszetősnek tűnnek a krómbevonatos rácsok, lehetőleg ezeket hagyjuk a boltban, hiszen nem túlságosan tartós darabok.

A krómbevonatos pótrácsok után következnek minőségben a rozsdamentes acélból készült verziók, melyek már sokkal tartósabbak a krómbevonatos társaiknál, mégsem közelítik meg minőségben az öntöttvas darabokat.

Sütés szempontjából lényegében az öntöttvas és a rozsdamentes acél pótrács egyaránt megfelelő, azonban nem ugyanarra ajánlott ezeket használni. Ugyanis az öntöttvas rácsnak kiváló a hőtartó képessége, ráadásul egyenletesen adja le a hőt, ami különösen húsok sütésére teszi ideálissá.

A rozsdamentes acélrács esetében viszont figyelembe kell venni a rácsok vastagságát, mivel a vékonyabb rácsozás lassú sütésre, míg a vastagabb leginkább steakek sütésére ideális.

Ha pedig ragaszkodunk a szép grillmintázathoz az ételen, akkor mindenképp az öntöttvas darabokat részesítsük előnyben, de ha nem fontos a grilljel, akkor a rozsdamentes acél pótrács szintén megfelelő lehet.

Amire a pótrács nem való, az az 5 centinél kisebb ételek sütése, hiszen ezek könnyedén a tűztérbe pottyanhatnak a rácsok között. Ha gyakran sütünk ilyesmit, érdemes beszerezni egy sütőlapot, amin az ilyen kis falatok is probléma nélkül elkészíthetőek.

Sütőlapok nem csak apróságoknak

Az olyan ételek grillen való elkészítéséhez, melyek méretei miatt átférnek a pótrács rácsai között, sütőlap szükséges. Emellett ajánlható még a törékenyebb típusú fogásokhoz is, de a nagyobb húsok szintén kényelmesen elkészíthetőek rajta.

Bár ha a húsokat sütőlapon készítjük, akkor a szép grillminta elmarad, de cserében a sütőlap felfogja a hús lecsepegő szaftját, ami egyrészt nem fog a tűztérbe csöpögni balesetveszélyes fellángolásokat okozva, másrészt a felfogott szaftból isteni szószok készíthetőek.

Egy dologra figyeljünk mindenképp, mielőtt sütőlapot vennénk: a sütőlap ne takarja a teljes sütőfelületet, mert így minden oldalból egyformán érheti az ételt a meleg, nem beszélve arról, hogy a füstös íz is könnyebben átjárhatja az éppen készülő fogást.

Amennyiben neked is sütőlapra vagy pótrácsra, esetleg mindkettőre lenne szükséged, nézz szét a Grillplaza.hu oldalán, és rendeld meg a választott termékeket!