Azerbajdzsán Karabah

A muszlim Azerbajdzsán megtámadta a többségében keresztény örmények által lakott Hegyi Karabahot – az Európa Tanács azonnali tűzszünetet követel

Európa

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán “agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban”, és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára azt írta: “mélységes aggodalmat” érez a (95 százalékban örmények által lakott – a szerk.) karabahi régió körüli katonai eszkalációról szóló jelentések miatt.

“Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat. Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni”

– fogalmazott.

Csak egy értelmes, feltétel nélküli, minden érdekelt fél részvételével folytatott párbeszéd vezethet hosszan tartó békéhez. Ennek nincs alternatívája – szögezte le a főtitkár.

Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke azt írta: elképzelhetetlen, hogy éppen, amikor a humanitárius utánpótlás Hegyi-Karabahba szállításával kapcsolatos helyzet javulni látszott, “Azerbajdzsán úgy döntött, hogy erődemonstrációba kezd. Ez minden bizonnyal komoly csapást jelent a Dél-Kaukázus fenntartható békéjének és stabilitásának kilátásaira” – fogalmazott.

Nyilvánvaló, hogy Hegyi-Karabah kérdését csak békés úton, párbeszéddel és egyértelmű jóakarattal, az alkalmazandó nemzetközi jog alapján, minden ott élő ember emberi jogainak teljes tiszteletben tartása mellett lehet megoldani – tette hozzá a PACE elnöke.

A bakui kormányzat kedd reggel jelentette be, hogy terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

(MTI)