BBC: meghalt Prigozsin

Európa

Lezuhant egy magángép Oroszországban, amelynek állítólag a fedélzetén volt a nemrég seregét Moszkva ellen irányító Wagner-főnök, Jevgenyij Prigozsin – állítja a BBC. A brit hírportál értesülését megerősítette az AP és a Reuters is.

A BBC szerint korábban a Wagnerhez köthető Gray Zone Telegram csatorna arról számolt be, hogy a repülőgépet a légvédelem lőtte le a Moszkvától északra fekvő Tver régióban.

Az MNT-Aero tulajdonában álló Embraer Legacy típusú gépen tíz ember utazott, mindnyájan életüket vesztették – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

A repülőgép a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten három fős személyzet és hét utas tartózkodott. Túlélő nincs – értesült a tárcától a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Először szólalt meg Prigozsin a Wagner-lázadás óta: ezért indította zsoldos seregét Moszkva irányába

A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság különbizottságot állított fel a vizsgálat lefolytatására a szerencsétlenség ügyében. A gép Kuzsenkino község közelében zuhant le. A helyszínen a rendvédelmi szervek és a rendkívül helyzetek minisztériuma munkatársai tartanak szemlét, keresik a gép fekete dobozait. A nyomozást Igor Dudenya, a tveri régió kormányzója személyes ellenőrzése alá vonta.

Az incidens pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után történt. A katonai magánvállalat fegyveresei kelet-Ukrajnából kiindulva elfoglalták akkor Rosztov-na-Donu várost és fegyveres gépkocsioszlopot indítottak Moszkva felé, az orosz hadvezetés ellen tiltakozva.