M-777-es tarack ágyú. tengerészgyalogság, háború

Az oroszok jelentős ukrán veszteségekről számoltak be a Donyeck körüli harcokban

Európa

Ukrán támadások visszaveréséről számolt be a front több szakaszáról Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

Az ukrán fegyveres erők veszteségét csaknem nyolcszáz főben nevezte meg, akik közül, mint mondta, mintegy 220-an a Donyeck körzetében vívott harcban estek el vagy sebesültek meg, mintegy 210-pedig a dél-donyeci régióban veszették életüket. Az orosz tábornok a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között egy lőszerraktárt, két Szu-25-ös harci repülőgépet, két harckocsit, két lengyel Krab önjáró, valamint két amerikai M777-es ás egy brit L119-es vontatott tarackot.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja valótlannak nevezte azt az állítást, mely szerint az ukrán erők elfoglalták a donyecki régióhoz tartozó Urozsajne községet. Azt állította, hogy az orosz hadsereg ezt a települést és Sztaromajorszkét tűzellenőrzés alatt tartja. Rogov szerint az ukrán csapatoknak nem sikerült megvetniük a lábukat Rabotine zaporizzsjai faluban, ahonnan visszavonultak, miután súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az Ukrajnával határos orosz és az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi támadást. Donyecket többször is kazettás lőszerrel lőtték. A városban három civil életét vesztette, egy pedig megsebesült. A nap folyamán Belgorod és Kurszk megye, valamint Moszkva légterében lőtt le az orosz légvédelem ukrán drónt a helyi hatóságok és a védelmi tárca szerint. Az utóbbi támadás miatt hajnalban átmenetileg az orosz főváros mind a négy polgári repülőterén felfüggesztették a forgalmat.