Autóval Svájcban – minden, amit tudnod kell

Európa

Svájc igazán népszerű úti cél, hiszen a téli időszakban a síközpontok, a nyári szezonban pedig a természeti és történelmi látnivalók vonzzák a turistákat. Az ország elképesztően sokat kínál az ide érkezők számára, nem is csoda tehát, hogy egész évben nagy népszerűségnek örvend. Magyarországról indulva sokan választják az autós utazást, hiszen ez nagyobb szabadságot biztosít majd az ott tartózkodás idejére. Mindehhez azonban fontos tudnunk a helyi szabályozásokat és szokásokat. Ebben a cikkben minden információt megtalálhatsz az autóval történő közlekedésről Svájcban. Nézzük meg tehát, hogy miket is kell majd figyelembe venned és észben tartanod.

Autópályák

Az országban tizennyolc fő autópálya és autóút található meg, melyek használata díjfizetési kötelezettséggel jár. Mindezek webkamerákkal vannak ellátva, melyek segítségével a díjfizetési kötelezettségeket tudják ellenőrizni – ahogyan ez nálunk is működik. Fontos továbbá tudni, hogy a fő autópályák mellett bizony két alagút is van, amelyek külön díjjal fizetendők: Grand Saint Bernard és a Munt-la-Cher. Itt egyedi díjakkal kell számolni, melyek természetesen könnyedén megtalálhatók hivatalos oldalakon.

Autópálya matrica

Az autópályák ismerete után térjünk rá a praktikus részletekre, azaz a díjfizetés módjára. Ahogyan az nálunk is működik, Svájcban is autópálya matrica rendszer van érvényben. Amennyiben tehát fizetős útvonalakon haladunk, a matrica megléte elengedhetetlen.

A rendszer sokban hasonlít az itthoni megszokásokhoz, azonban vannak jelentősebb eltérések is. Elsődlegesen, a nálunk megszokott opciók Svájcban nem elérhetők – azaz náluk csak éves matrica érhető el. Ez elsőre furcsának hangozhat, azonban sok szempontból könnyebbé teszi a rendszer használatát. További érdekesség a praktikus szempontokat figyelembe véve, hogy úgymond kettős rendszer van érvényben. A hagyományos, szélvédőre ragasztható matrica ugyanis a digitális matrica elterjedése után is használatban maradt. Mindez nagy szabadságot ad a vásárlóknak. Hiszen könnyedén választhatunk a benzinkutakon megvásárolható fizikai matrica, valamint az online beszerezhető változat között.

Online matrica

Az online matrica elterjedése nagy népszerűségnek örvend, hiszen könnyebbé és egyszerűbbé teszi a használatot. A beszerzése igazán gyors és könnyű, melyet a Vignetteswitzerland.com/hu/ oldalán néhány perc alatt elvégezhetünk. Elsődlegesen, meg kell adnunk a legfontosabb adatokat, beleértve saját személyes adatainkat és a gépjármű adatait. Itt kiemelten fontos természetesen a rendszám, hiszen ezzel kerül tárolásra a matrica megléte a rendszerben. A nálunk ismert lépés a fentiek alapján tehát kimarad – azaz nem tudunk több változat közül választani, csak az éves matrica a lehetséges opció. Ezután tehát csak a matrica kifizetése van hátra. Ebből a szempontból is nagy rugalmasságot kínál a rendszer: bankkártyás fizetés mellett ugyanis Paypal, Apple Pay és Giropay is választható.

Hagyományos matrica

A hagyományos matrica nálunk is jól ismert, ez pedig Svájcban is hasonlóan használandó. A benzinkúton, postán, valamint határátkelőkön megvásárolható matricát a szélvédőre kell felragasztanunk. A matricát a szélvédő bal oldalán kell elhelyezni, természetesen belülről. Fontos továbbá, hogy jól látható helyen és biztosan ragasszuk fel, hiszen szükség esetén akár egy évig használható lesz majd. Ez még mindig népszerű választás, azonban az online megoldás érthető okokból jóval inkább elterjedt.

Hasznos információk

A két különböző típus ismerete mellett néhány apró információt hasznos lehet még tudnunk. Az egyik ilyen a matrica ára, amely mindig fontos kérdés az utazás költségvetése szempontjából. Szerencsére a magyar árakhoz viszonyítva az éves svájci autópálya matrica bizony nem egy kimondottan nagy kiadás. Motorkerékpárok, valamint személygépkocsik és 3,5 tonnánál nagyobb gépjárművek esetében is egységesen 40 svájci frank az éves matrica díja.

A matrica hiánya természetesen pénzbüntetéssel jár. Ennek összege 200 svájci frank, melyet mind az autópálya üzemeltetés, mind pedig a rendőrség bármikor ellenőrizhet. Emellett fontos megemlítenünk a kamerarendszert is.

Az autópálya matrica rendszer ismerete mindenképpen elengedhetetlen a problémamentes utazás érdekében. Erről, valamint a fizetős útszakaszokról könnyedén találhatunk további információt. Valamint az útvonalak szemléltetése érdekében a díjköteles utakról külön térképet is kereshetünk. Utóbbi akár az útvonal megtervezésében is segítségünkre lehet. (x)