Felrobbant gát Ukrajnában

Gátat robbantottak az oroszok Ukrajnában, elrendelték az evakuációt

Európa

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország a felelős a gát felrobbantásáért, a megszállt Nova Kahovka orosz polgármestere azonban tagadja ezt és azt mondta, az ukrán tüzérségi bombázás miatt omlott össze a gát Herszonnál.

Tavaly ősszel, amikor az ukrán erők nagy műveletbe kezdtek Herszon megye Dnyeper jobbparti területeinek felszabadítására, a kahovkai tározó hídként is használt gátja valóban célpontja volt az orosz utánpótlási vonalakat támadó ukrán tüzérségnek – emlékeztet a 444.hu a The Guardian cikke alapján.

Bárki is felelős a történtekért, a helyzet kritikus és már el is kezdték az árvíz fenyegette települések evakuálását. A Dnyeper folyó nagy víztározójának gátja Nova Kahovkánál az éjjel dőlt össze, azóta ömlik a víz a környéken, több tucat település is víz alá kerülhet.

A Nova Khakova gát szerepe létfontosságú, a Dnyeper vizét szabályozza, ez adja a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét és hatja a Kakhovka vízerőművet, valamint ezt használják Ukrajna déli termőföldjeinek öntözéséhez is.

Az Index vette észre, hogy az orosz állami hírügynökség riportere egy videó is megosztott Nova Kahovkából, ahol folyamatosan emelkedik a vízszint. Az oroszok szerint 22 ezer ember lehet veszélyben az áradás miatt.

Vlagyimir Leontyjev: sértetlen a kahovkai vízerőmű tározójának gátja