Bahmut eleste Olekszij Reznyikov

Bahmut elestéről beszélt az orosz védelmi miniszter

Európa

Az ukrán védelmi miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy az orosz csapatok elfoglalják a Donyeck megyei Bahmutot.

Olekszij Reznyikov a Bild című német lapnak egy pénteken ismertetett interjúban azt mondta, hogy Moszkva legfeljebb egy “kis győzelmet” aratna a 73 ezer fős (Szolnok méretű) Bahmut elfoglalásával, és míg a várost hatodik hónapja ostromló orosz fegyveresek közül naponta nagyjából ötszázan esnek el vagy sebesülnek meg, az ukrán csapatok veszteségei sokkal kisebbek.

Mint mondta, nem áll módjában pontos adatokat közölni az ukrán veszteségekről, de azt elmondhatja, hogy van egy különbség az orosz és az ukrán harci felfogás között.

Az orosz vezetés a “húsdaráló” taktikát alkalmazza, számukra a katona csupán “ágyútöltelék”, Ukrajnának viszont “minden egyes katona élete értékes”, ezért a taktika alapja az emberélet kímélése – fejtette ki a miniszter.

Orbán Viktor elképzelni sem szeretné, hogy mi történik akkor, ha Oroszország elveszíti a háborút

Kiemelte, hogy a harctéri helyzet és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás alakulása alapján lát esélyt arra, hogy még az idén véget ér a háború, méghozzá ukrán győzelemmel.

Hozzátette: azzal számol, hogy hazája a harckocsik után hamarosan harci repülőgépeket is kap Nyugatról. Valószínűleg ismét “koalíció” alakul, vagyis több ország segíti a védekezést repülőkkel, és az ukrán légierő így többféle új típussal rendelkezik majd.

Arról is szólt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel “soha” nem lesz tárgyalás a háború lezárásáról, a jövő “egyetlen lehetséges forgatókönyve” pedig “az összes ideiglenesen megszállt terület felszabadítása”, egészen az ország 1991-es határáig.